Мирослав Иванов: Не мога да кажа, че ние сбъркахме някъде

27 Мар 2024 19:29

Не мога да кажа, че ние сбъркахме някъде. Ние започнахме целия този процес преди 10 месеца, с ясното съзнание, че България трябва да излезе от поредицата от избори и да излезе от политическата криза. Това се случи с кабинет, който трябваше да следва ясно очертани цели – еврозоната, Шенген и съдебната реформа. Бяха положени изключителни усилия и тези цели бяха постигнати. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Мирослав Иванов в предаването „Още от деня” по БНТ.

„Най-лесно е да кажа, че ГЕРБ са виновни да отидем на избори. След изборите ще има нови разговори, ситуацията няма много да се промени. Целта на колегите от ГЕРБ е да формират кабинет без нас, защото така ще им е по-лесно да оставят онзи модел, който беше на власт през трите мандата на Борисов”, каза той.

„Ние зададохме една посока, която, не сме се отместили и на милиметър от нея – европейски път и реформа на съдебната система. Считаме, че само така България ще излезе от дъното на всички класации”, категоричен бе бившият председател на НС.„Не разбирам защо се плашат хората, че пак ще изпаднем в някакви кризи. Призовавам за спокоен тон. Не виждам как ще изпаднем в конституционна криза. Президентът трябва да посочи един от измежду посочените в Конституцията. Не считам, че ръководителите на тези важни институции в страната ще позволят да се стигне до конституционна криза. Все пак ангажиментите на този кабинет са да се проведат честни избори. Г-н Радев има правото да избере служебен премиер и след това ще носи своята отговорност. Нека не се плашим с апокалиптични прогнози. В крайна сметка корективът на това, което ще направи този служебен кабинет ще са всички институции”, призова Иванов.

„Време е да спрем тази институционална война от последните години, тя не помага на никого. С диалог и компромиси България може да излезе от политическата криза и да постигне конкретни резултати”, смята той.

„Ние влязохме с ясната концепция да спазим поетите ангажименти – ротация на премиерите и смяна на министри, само ако и двете страни са съгласни. Ние настоявахме да бъде подписан проектодокумент, който да постави рамката, на това което следва. Искахме всичко да бъде разписано в документ с ясно поети ангажименти и поставени срокове. Г-н Борисов се отдръпна от искането да се разпишат поетите ангажименти и започнаха да се поставят ултиматуми. В един много труден процес със сигурност са допуснати грешки, ние не можем да сме безгрешни”, поясни той.По думите му има два момента, които бележат преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ - не искаха да подпишат споразумение, по-късно се съгласиха, но със смяна на министри.

„На първо място днес г-н Борисов каза, че ни дава отбраната и енергетиката. Това бе решено преди 9 месеца, той не дава нищо. Той припомни и джентълменското споразумение, от което ГЕРБ са се отметнали. Г-н Денков си подаде оставката, но Росен Желязков – не”, поясни Мирослав Иванов.

„Призовавам всички български граждани да вярват на интуицията си и на фактите. Фактите показват, че на нас в неделя вечер ни бе поставен ултиматум за 24 часа без да има някаква ясна причина за това. Предстоеше една седмица, в която да продължат преговорите и мандатът да бъде изпълнен по адекватен начин. Тогава, когато г-жа Мария Габриел внесе папката с проектокабинет и повечето от министрите не бяха попитани дали са съгласни, за нас това бе шокиращо. Смятам, че България стана за смях в цяла Европа, това е прецедент”, изтъкна Иванов.

Main Menu