Томислав Дончев: Надявам се да няма нито хаос, нито криза

28 Мар 2024 20:09

Надявам се да няма нито хаос, нито криза. Би породило недоверието на изборния процес, ако ярка фигура като Росен Желязков стане служебен премиер. Това би поставило съмнение към изборния процес и би накарало по-малко хора да ходят да гласуват. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в предаването „Още от деня“ по БНТ, цитиран от novini.bg.

„Ако тук има урок за всички нас, това е че Конституция не се променя за 2-3 месеца. Нека да видим как текстовете ще сработят. Не съм съгласен с картината на апокалипсис. Все пак списъка с възможности е дълъг”, подчерта той.

„През последните три години президентът натрупа много дълъг опит със служебни правителства. Да има служебно правителство, което да е максимално неполитическо, да не разгаря политическите страсти и да организира честни избори”, призова Дончев.
На въпрос защо се стигна до разрива в коалицията, Томислав Дончев заяви: „Ако направите изящна конструкция върху нестабилна основа, тя няма как да остане права – конструкцията беше неустойчива. Ако една връзка стане невъзможна кой е виновен, който я прекратява, или този който я е направил невъзможна? Хайде да не позволяваме обществото да се хипнотизира, повтаряйки му – служби, регулатори и т.н”.

„Аз съм съгласен да започнем дискусия за службите, да подготвим по най-добрия начин проект за реформа – за това те да станат по-ефективни, по-отчетни, по-прозрачни. Само че този разговор не ми изглежда такъв. Той ми изглежда наши хора да станат началник и зам.-началник. Подмяната на един човек с друг не е реформа. Когато говорим за службите, аз не твърдя, че са на президента Радев, защото той ги е назначил. Те служат на републиката. Какво отстъпване на територии? Разговорът за службите бе какви хора да изпратим там, а това не е реформа”, изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ.

„В каквато и да е конфигурация, картината ще се промени след няколко месеца. Когато говорим за регулатори, проф. Екатерина Михайлова каза, че историческата логика е в тях да има представители на всички партии, за да има вътрешна опозиция и контрол и аз съм съгласен с нея. Каквито и спорове да са манифестирани публично, темата бе една - желанието за овладяване на всички държавни и обществени системи, което не е добро и не е здравословно за нито една партия”, каза той.

„Основната тема е, че едно правителство не съществува, за да му се радваме или някой да е министър, а да дава резултати. Критиките ми са, че резултатите са твърде малко на фона на приказките. Има свършени и добри неща – напредъкът по Шенген, например. Все пак половин е по-добре от нула. Като цяло това бе кризисен период. Изводи трябва да се изведат от всички и най-вече, че да изолираш първия никога не води до устойчиви резултати”, обобщи Томислав Дончев.

Main Menu