Адм. Емил Ефтимов: НАТО е гарант за нашата сигурност и отбрана. Това е отбранителен съюз, няма право да напада никого

28 Мар 2024 21:43

Направихме правилния избор с членството ни в НАТО, което даде възможност българската армия да се трансформира, да има достъп до новостите в технологиите и да работим за оперативна съвместимост със съюзниците ни. Това каза в "Още от деня" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от novini.bg.

"НАТО е гарант за нашата сигурност и отбрана. НАТО е отбранителен съюз, няма право да напада никого", подчерта той.

"Изоставаме малко, но можем да наваксаме бързо с малко повече инвестиции в отбрана. В момента бюджетът е окупиран от F-16, новите кораби, машините. На учение на Ново село накрая има момент, в който всички се строяват - т.нар. "статичен дисплей", когато видя техниката на съюзниците и нашата, виждам и погледите на българските военни. Затова за известно време поне 2,5 % от БВП трябва да се отделят за отбрана, за да бъдем адекватни на времето. Необходимо е превъоръжаване с бързи темпове, но това не означава, че нямаме адекватна подготовка", каза още началникът на отбраната.

Адм. Ефтимов отчете, че недокомплектът в армията ни е голям. "Във всички социални сфери проблемът с хората стои, обаче при нас е най-виден. Не е атрактивен този труд с това заплащане. Заплатата на войника не може да е по-голяма от тази на университетски професор, но трябва да има някакви социални компенсации", смята той.

Main Menu