Андрей Янкулов: Дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР или е точно обратното - МВР е било негов сътрудник

03 Апр 2024 10:30

След като излезе информация, разпространена от Антикорупционния фонд, че Мартин Божанов - Нотариуса е бил доброволен сътрудник на МВР, остават много въпроси около това колко дълбоко е било влиянието на групата около него.

Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд посочи в студиото на БНТ, че МВР дължи отговори на някои от тях, които да хвърлят светлина по казуса. Той каза още, че разпространената от фонда информация, че Божанов е бил доброволен сътрудник на МВР не може да бъде 100% потвърдена.

"Те трябва дадат адекватен отговор на какво се дължат тези контакти. Вътрешното министерство обяви наскоро, че един от бившите директори на ГДБОП Любомир Янев е осъществявал контакт с Мартин Божанов. Какво означава това, какво се крие зад това словосъчетание "осъществявал контакт"? - никой не обяснява. това са въпросите, на които министерството дължи отговори", каза Андрей Янкулов - правен експерт в Антикорупционен фронт.

Според Янкулов, обяснението на МВР, че не може да обяви информацията дали лицето Божанов е било секретен сътрудник или не, е прекалено формалистично, без да се гледа целта на закона:

"Тук проблемът се измества в това дали той е бил сътрудник на служба на МВР или състоянието на нещата е точно обратното - МВР е било негов сътрудник. Това е било една легенда, в която не че той е давал информация на МВР, а МВР на него му е давало информация. Това е по-важното да се установи."

Очевидно, това е нежелание от тяхна страна да участват в едно потенциално задълбаване в тази история, каза Янкулов по повод неявяването на един настоящ и двама бивши прокурори в Комисията по разследване дейността на Мартин Божанов - Нотариуса в Народното събрание:

"Дали би се стигнало до разплитане в следствие дейността на тази комисия е спорен въпрос, но коментарът по темата, анализът на обстоятелствата, които са станали известни, въпросите, които могат да им бъдат зададени под някаква форма ги притеснява и не желаят да участват в това."