От "Възраждане" предлагат да се дадат по 100 лв. великденска добавка на всички пенсионери

03 Апр 2024 12:20
От "Възраждане" предлагат да се дадат по 100 лв. великденска добавка на всички пенсионери Снимка: Нова телевизия

Предлагаме всички пенсионери в държавата да получат по 100 лева добавка към пенсията за предстоящите великденски празници. Предложението ни е във връзка с това, че от ГЕРБ - ДПС - СДС внесоха предложение, което казваше, че всички пенсионери под линията на бедността трябва да получат по 75 лева добавка за великденските празници. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от "Възраждане" Георги Георгиев, предаде репортер на Novini.bg.

Ние от "Възраждане" казваме - защо само пенсионерите, които са под прага на бедността? С какво, например, един пенсионер, който има пенсия от 528 лева, която е с 2 лева повече от прага на бедността, не заслужава да получи великденска добавка? Да не би този пенсионер да е по-малко беден от останалите? Затова ние от "Възраждане" искаме да коригираме тази дискриминация и несправедливост, посочи Георгиев.

Много е важно да се уточни, че предложението на ГЕРБ – ДПС не е подкрепено финансово, докато ние от "Възраждане" сме внесли предложение, с което казваме откъде ще дойдат средствата за добавките както за Великден, така и за Коледа. Казваме, че от сметката на Допълнителното задължително пенсионно осигуряване от април до края на годината да се прехвърлят към сметката на Държавното обществено осигуряване. Така в сметката на ДОО ще постъпят над 1,5 млрд. лева, с които средства ще се подсигурят тези пари за добавки към пенсиите и също така ще остане 1 млрд., който ще покрие част от големия дефицит в ДОО, обяви депутатът от "Възраждане".
ГЕРБ – ДПС направиха нещо, което не трябва да правят – опитаха се да направят предизборен популизъм на гърба на българските пенсионери. Според нас от "Възраждане" едно такова предложение трябва да излезе от Комисията по труда и социалната политика, подкрепено от всички политически формации в тази комисия и ние точно това ще направим днес в комисията. Вчера в тази комисия ГЕРБ – СДС подло вкараха такова предложение и днес веднага се прави комисия във връзка с това предложение, което е в разрез с правилника на Народното събрание. Тези хора постоянно погазват правилата и законите в България, така че не се учудвам от техните действия, каза още Георги Георгиев.