Кръстьо Врачев от “Възраждане” : Хазартът ограбва животи и съсипва съдби

03 Апр 2024 14:43

“Според Конституцията на Република България, държавата е задължена да закриля здравето на гражданите. Патологичното влечение към хазарта е класифицирано като болестно състояние, то има своите симптоми, които са описани от медицинските специалисти и крие своите рискове за здравето и благосъстоянието, както на отделния индивид, така и на цялото общество. Тези рискове са свързани с финансови щети, вреди, свързани с взаимоотношения - емоционални и психологически, както и физически увреждания. Човекът, станал зависим от хазарта съсипва своя живот, живота на близките си и разваля семейството си, опропастява бъдещето на децата си, губи близките си, губи всичките си пари, потъва в дългове и може да прибегне до престъпни деяния”, заяви от парламентарната трибуна, народният представител от “Възраждане”, Кръстьо Врачев.

 

Поводът за неговото изказване беше внесеният от “Възраждане” Закон за допълнение и изменение на Закона за хазарта. Той посочи още, че според редица изследвания, последствията от зависимостта на един човек засягат до 17 души от неговото обкръжение, а функциониращите в момента законови разпоредби създават условия и поощряват немалък брой хора и организатори на хазартни игри да разпределят огромни по мащаби печалби, възползвайки се от определени уязвими групи и тяхната зависимост.

 

“Искаме да направим закона по-социално справедлив и закрилящ уязвимите, също така, нашето становище е, че така действащият закон не предпазва децата и младежта от възможността да развият зависимост към хазарта. Ние трябва да направим всичко възможно, за да защитим нашите деца и да ги държим далеч от този поток.

 

В момента медиите и билбордовете изобилстват от реклами, които обещават главоломни печалби и представят хазарта като нещо забавно и привлекателно. Считаме, че организаторите на хазартни игри трябва да внасят много повече средства в държавната хазна, под формата на данъци и на вноски за социално отговорно поведение. Искам да припомня и прецедента, при който, съвсем законно, след промените в закона, през 2014 г., стана възможно държавата да бъде ощетена с над 600 млн. лв. А събраните средства в бюджета от хазартна дейност, трябва Предложените от нас промени целят и да ограничат възможностите за пране на пари в игралните зали, като предлагаме залаганията да стават само с жетони, чипове или други удостоверителни знаци”, коментира още Кръстьо Врачев от “Възраждане”.

 

Той посочи, че обществено значимите причини за ограничаване на рекламата на хазарта и неговата строга регулация са безброй, но най-силното и ярко доказателство за това е личната история на съсипан човешки живот, следствие на хазартната зависимост. “Този жесток порок съсипва човешки съдби. Аз имам такъв приятел, с който като ученици израснахме заедно - имахме планове, имахме мечти. Забавлявахме се заедно, побеждавахме заедно, влюбвахме се заедно. По едно и също време създадохме и семействата си. Но днес, състоянието на неговото семейство е малко по-различно. Семейството им е разбито, те изгубиха дома си и жена му отглежда детето им в жилището на родителите си. Той е без работа, без доходи, без приятели и най-важното - без семейство и без дом. Срещам го, понякога, случайно като в много от случаите, той дори не ме разпознава. Хазартът е порок, който разбива човешки съдби и прояжда като с киселина здравата тъкан на нашето общество - нашите деца”, заяви още Кръстьо Врачев от “Възраждане”.

 

Въпреки че хазартът представлява съвременният бич за нашето общество и съсипва най-малката социална единица - българското семейство и въпреки многостранната аргументация, изложена от “Възраждане”, в защита на внесените от тях предложения за промени, вече бившата управляваща сглобка не подкрепи предложените текстове. Това е най-ясният атестат за лицемерието на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, по отношение на закрилата на гражданския интерес и съхраняването на психическото, физическото и емоционално здраве на българските деца.

 

“Нека стане ясно, че от вече разпадналата се престъпна сглобка не подкрепиха текстовете за ограничаване на рекламата на хазартни дейности, не подкрепиха предложението дебата да се излъчва на живо по БНТ, не подкрепиха бъдещето на българските деца”, заяви още народният представител от “Възраждане”, Кръстьо Врачев.