ЦИК пред Радев: Ще се справим с избори 2 в 1

04 Апр 2024 15:03
ЦИК пред Радев: Ще се справим с избори 2 в 1 БГНЕС

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК, за да провери готовността за провеждане на избори 2 в 1 през юни.

Държавният глава изтъкна, че вот 2 в 1 е по-добрият вариант. По думите му така ще има по-висока избирателна активност, хората няма да се разкарват няколко пъти до урните и държавата ще спести финансов ресурс.Ще се справим. Да, ще се справим, потвърди председателя на ЦИК Камелия Нейкова на директния въпрос на президента Румен Радев дали Комисията ще се справи технически и ресурсно със сроковете за провеждане на избори 2 в 1 на 9 юни.

Преди това Камелия Нейкова изложи различни варианти и рисковете при тях, а също така членът на ЦИК Войнов (БСП) подкрепи притесненията за провеждане на изборите с това, че при различни дати ще има застъпване на предизборни кампании с избори и обявяване на имена на спечелили кандидати при кампания за други избори.

Според Нейкова най-големия проблем при избори 2 в 1 ще е натовареността на членовете на изборните комисии, а и различните срокове за обявяване на резултатите: при изборите за ЕП срокът е до 3 дни за окончателните резултати и 5 дни за имената на избраните, а пък при национални избори тези срокове са съответно 4 и 7 дни.

Държавният глава допълни, че утре, 5 април, ще проведе среща с номинирания за служебен премиер Димитър Главчев, който ще представи предложението си за състав на МС. Президентът подчерта, че след това ще проведе и консултации с парламентарно представените сили.