Радослав Рибарски за договора с "Боташ": Фактите от проверката са изключително притеснителни

11 Апр 2024 19:58

Комисията разглежда голям обем документи в продължение на три месеца. Притеснителни са фактите, изложени в доклада. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната – Демократична България" Радослав Рибарски, който е и член на парламентарната комисия, която приключи проверката на 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ", сключен от служебното правителство на Гълъб Донев в началото на 2023 г.

Всички партии видяха какво реално се е случвало при това споразумение. Заплащат се едни капацитети от голям обем газ, резервирани от "Булгаргаз", които под никаква форма не се използват. За цялата 2023 г. от възможни 14 кораба с природен газ да бъдат доставени, реално са доставени кораб и половина, заяви Рибарски.

Заявеният капацитет е изключително голям за нашите нужди. Ние плащаме в цялост обема, който е резервиран, няма гъвкавост спрямо реалните доставки, които правим, плащаме около половин милион долара на ден, независимо дали ползваме капацитета, добави той.

Проверяваме изключително притеснителни данни, че в един от месеците е заложен капацитет газ, който не е доставен, но влиза в цените на КЕВР за газа за съответния месец. Ако това се окаже вярно, означава, че хората у нас са били ощетени за съответния месец, подчерта депутатът от "Продължаваме промяната – Демократична България.

Ефектът е, че в момента "Булгаргаз" губи пазарен дял, цените, които предлага, стават неконкурентоспособни, отбеляза Радослав Рибарски.

Той поясни, че договорът с "Боташ" е сключен така, че дори да бъде прекратен, трябва да бъдат платени таксите за целия 13-годишен период, което би довело до огромна неустойка.