Първокласници намериха голяма сума пари и я предадоха в полицията

17 Апр 2024 11:40

Двама първокласници от Тервел намериха голяма сума пари и ги предадоха в полицията, за да бъдат върнати на собственика им.

За своята доблестна и честна постъпка момчетата получават похвални грамоти от директора на училище „Йордан Йовков” в добруджанския град.

Михал Михалев и Ефе Сабит се натъкнали на необичайна находка в центъра на града. Парите открили до банкомат, били в пачка. Децата ги предали на госпожата си в училище.

Михал никога не е виждал толкова пари на едно място, но ги връща, без да се замисли. Съучениците му също са твърдо убедени, че собственикът им се нуждае от тях, независимо колко сладолед биха могли да си купят с намереното.

Седемгодишното момче дори само предлага да звъннат на 112, за да предадат парите в полицията.

„Аз се почувствах горда за честността и доблестта. Знам, сигурна съм, че тези деца никога няма да вземат нещо чуждо и да не ми го дадат на мен или да ме информират. Нито пък ще излъжат”, коментира класната на момчетата Денка Костова пред НОВА.

Благодарствени писма са изпратени и до родителите на двете момчета. „Радвам се, че са постъпили така, че са предали всичко, което са намерили. Дано собственикът на сумата да се открие. Още повече, ако е някой пенсионер – хората купуват лекарства. Предполагам, че и някое друго дете би постъпило така, дано да има повече такива деца”, каза майката на Михал Йорданка Маринова.

В Районното управление на полицията в Тервел все още очакват собственикът да потърси парите си, затова и не обявяват конкретната сума. А за постъпката си децата имат простичко обяснение. Тя се дължи на това, на което ги учат и у дома, и в училище - да помагат на бедните хора и да слушат.

Main Menu