Управителят на НЗОК оттегли оставката си

17 Апр 2024 12:08

Подалият оставка в края на миналата година управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов изненадващо я оттегли, преди да бъде гласувана в парламента. Решението му предизвика суматоха, вместо гласуване, депутатите започнаха дебат.

Ден по-рано оставката си е подал подуправителят на НЗОК Момчил Мавров.

Оставката беше депозирана на 1 декември, но председателят на парламента Росен Желязков я включи извънредно в дневния ред на Народното събрание днес. Предложението беше прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, а от ПП-ДБ и БСП се въздържаха. ИТН останаха в зала, но без да гласуват."Ще попитам кой накара управителят на Здравната каса да оттегли оставката си. Това е мафията, ще поискаме проверка по случая. Някой в тази зала го накара", коментира Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

Депутатът от ПП-ДБ доц. Васил Пандов обяви, че предмет на спор вече няма, защото Михайлов е оттеглил оставката си и реално няма какво да се гласува.

Според депутата от ДПС Хамид Хамид обаче процедурата вече е била започната и няма връщане назад.

Заради правния казус беше обявена почивка, в която да стане ясно дали ще бъде гласувана подадената оставка, макар и оттеглена, или Станимир Михайлов ще остане на поста си.

Main Menu