Хероинът, заловен на "Капитан Андреево" - за близо 17 млн. лева

20 Апр 2024 15:16

Близо 17 милиона лева е стойността на хероина, открит на ГКПП "Капитан Андреево". Това стана ясно на брифинг на граничния пункт.

Рекордното количество - 402 кг, е открито в турски тир. На 63-годишния турски шофьор е повдигнато обвинение за контрабандата на наркотика.Общата стойност на дрогата е 16 727 377,92 лв., като предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Случаят е от 17 април. На влизане от Турция към България през ГКПП "Капитан Андреево" водачът представил на митническите служители редовни документи за превозваната стока от Иран през Турция и България за Румъния - спални матраци. По метода "анализ на риска" камионът бил отклонен за щателна митническа проверка, в резултат на която било установено, че във всички 156 матрака, между горния дунапрен и металните им пружини, са укрити 618 прозрачни пакета с бежово прахообразно вещество. Тествано с полеви наркотест то реагирало на хероин.По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор. Шофьорър е задържан за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест спрямо него.

"Това е най-голямото количество наркотични вещества, задържано на ГКПП "Капитан Андреево" през последните пет години, посочи окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

По негови думи успехът се дължи на доброто сътрудничество на оперативните служби на МВР и Агенция "Митници" с прокуратурата.

Main Menu