Калин Стоянов: Ако някой си мисли, че може да спечели изборите чрез МВР, жестоко се заблуждава

22 Апр 2024 19:35
Калин Стоянов: Ако някой си мисли, че може да спечели изборите чрез МВР, жестоко се заблуждава Снимка: БГНЕС

Показахме, че българската граница не се минава лесно. Количеството наистина е сериозно. Следствените работи продължават. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов по повод заловените 402 кг хероин в товарен автомобил с матраци на ГКПП "Капитан Андреево".

Попитан дали успяваме да убедим Австрия да вдигне ветото над влизането на България в Шенген и по суша, той заяви: "Мисля, че успяваме. Това, което правим, не минава незабелязано".

Посещенията на заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою и еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон бяха с цел да получим висока оценка, да потвърдят своето доверие до края на годината проверките да отпаднат и по сухопътните граници. Убеден съм, че това ще се случи. Аргументът на Австрия за ветото е, че не се справяме достатъчно добре с нелегалната миграция. В момента всички признават, че има огромен напредък. Мерките, които приехме, вече дават своя ефект, посочи вътрешният министър.

Той коментира и акцията, при която директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова беше задържана и впоследствие обвинена за участие в организирана престъпна група.

Не мисля, че службите се използват като политическа бухалка. Задават се въпроси защо сега се е пристъпило към тази реализация. Една такава разработка стартира от доста време назад. Колегите са взели решение и са преценили момента, в който тя да се проведе. Нека да не внушаваме, че това се прави с някаква цел. Не съм знаел за тази разработка. В МВР до последно нямахме информация за готвената акция на колегите от ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията. Тази акция беше направена много професионално и се надявам, че е бъде доведена докрай, отбеляза Калин Стоянов.

В отговор на въпрос той потвърди, че познава сочените за контрабандисти Марин и Стефан Димитрови: "Познавам ги, те често бяха в МВР – дали в кабинета на г-н Рашков или навън. И аз, и мои колеги сме ходили в кабинета по различни работи и не е имало как да не ги познаваме. Мен г-н Бойко Рашков ме запозна с тези хора. Когато виждаш хора при вътрешен министър, при премиер, е нормално да предположиш, че са негови близки. Не знам какви са били поводите за неговите срещи с тях, предполага, че колегите от прокуратурата ще изяснят това".

Дали двамата са контрабандисти, това ще стане ясно при разследването. Към момента обаче се вижда, че има доста доказателствен материал в тази посока. Това е тежка репутационна щета за МВР и ще ни трябва време да възстановим доверието на българските граждани и евроатлантическите ни партньори, добави Стоянов.

Той увери, че МВР няма да се намесва в изборите в полза на ГЕРБ и ДПС, каквито твърдения има.

Няма как да работим за когото и да е било и ако някой си мисли, че може да спечели изборите благодарение на МВР, жестоко се е заблудил. МВР има задължение да охранява изборите и да се бори с купуването на гласове. Резултатите на която и да е политическа партия зависят от активността на гражданите и на убедителността на политическите лидери. Имаме ангажимента да осигурим честни и спокойни избори. Сигурен съм, че ще се справим, подчерта министърът на вътрешните работи.

Main Menu