Атанас Мангъров: Обстановката с коклюша в страната е предепидемична

22 Апр 2024 18:46

Ваксината срещу коклюш не създава колективен имунитет. Това заяви доц. Атанас Мангъров, началник на детската клиника на Инфекциозна болница в София, в студиото на bTV.

"Коклюшът е нещо, което се очакваше и се е случвало и на други места по света. В САЩ има много високо ваксинално покритие, въпреки това през 2012-2013 имат епидемия от коклюш. При нас се наблюдава същото. Основната клетъчна ваксина има един дефект.

През 2014 г. се установи, че ваксината не създава колективен имунитет. Тоест децата не се разболяват, но разпространяват заболяването“, подчерта той.

"Има друга ваксина, която е с активна съставка от заболяването, има странични ефекти. Тя даваше добър ефект и не позволяваше на ваксинираните да се разболяват и разпространяват инфекцията. Тези безклетъчни ваксини има по-малки странични действия, но продължителността на защитата е по-малка (4-5 години)", обясни инфекционистът.

"Вчера сме приели поне 10 деца с доказан коклюш. Това е една кашлица, при която човек се скъсва да кашля, изскачат му очите и се скъсва да кашля. Едно дете, което е с коклюш и трябва да влезе в болницата - трябва да се задушава вече, иначе е по-добре да си кашля вкъщи", каза доц. Мангъров.

Той уточни, че и да пием антибиотик - коклюшът няма да ни мине по-бързо, просто ще спре разпространението.

Бременните жени, които искат, могат да се ваксинират срещу коклюш и така да предадат антитела на бъдещото си бебе.“

Той обясни, че новороденото ще е защитено до 2 месец след раждането. Именно тогава се поставя и имунизацията на бебета.

Случаите на коклюш се увеличават у нас, особено при децата и мнозина се тревожат. Доц. Мангъров добави, че сме в предепидемична обстановка и каза, че възрастните хора не са в риск, но децата трябва да се пазят.

 

"Бебетата не трябва да бъдат събирани с други хора, защото могат да бъдат заразени", уточни специалистът.

На въпрос има ли лекарства, които помагат при коклюш, доц. Мангъров заяви: "Всичко е за успокоение на майки“. Обстановката е предепидемична, каза още той.