Главчев: Увеличените заплати показват отношението ни към академичната общност

22 Май 2024 11:25
Главчев: Увеличените заплати показват отношението ни към академичната общност Снимка: БГНЕС

В навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май, е подходящо да си припомним "Приказка за стълбата". Тази великолепна творба на Христо Смирненски се отнася за всички нас. Човек не трябва да губи сетивата си, камо ли сърцето и паметта и да си спомня откъде е тръгнал. Това каза служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното заседание на правителството.

Като служебно правителство ние имаме кратък хоризонт, имаме и конкретна задача, но няма как да останем слепи и глухи за това, което искат от нас българските граждани, добави той.

В тази връзка мисля, че много добре се случиха че решихме да отпуснем 80 млн. лева за академичния състав, администрацията и докторантите. 39 млн. лева вече са постъпили по сметките, въпрос на време е по сметките да постъпят и останалите средства, посочи служебният министър-председател.

По 290 лева е увеличението на академичния състав, за стипендии на докторантите са отпуснати 7,5 млн. лева. Освен това е осигурено 12% увеличение за т.нар. неакадемичен състав. Това показва какво е отношението ни към тази общност. Добре е, че това се случва точно за 24 май, заяви още Димитър Главчев, като пожела светъл празник на всички.

Novini.bg