Мълния удари мъж в столицата

22 Май 2024 20:00

Буря се разрази в късния следобед в София. Над столицата по-рано се изсипа и градушка, като ледените късове достигаха размер на лешник. И към момента продължава да вали проливен дъжд, придружаван от светкавици, гръмотевици и моментни засилвания на поривите на вятъра. Продължителният интензивен валеж затруднява движението по улиците на места в града.

БНТ информира, че временно е било преустановено обслужването на пътниците летището заради лошите метеорологични условия. Това е причинило известни закъснения, но няма отменени или пренасочени полети заради бурята. По-късно мълния е ударила 30-годишен мъж в столичния квартал "Младост". Сигналът за случая е получен в Спешна помощ в 18:53 часа.Пострадалият е 30-годишен. Спешните медици все още са на мястото на инцидента. За момента от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) не дават повече информация за състоянието на мъжа.

Нова телевизия съобщава, че по данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) най-засегнат е столичният квартал "Младост" 1, където са паднали 40,8 литра дъжд на квадратен метър, а градушката е била с размер около 8 милиметра. Аварийните екипи на Столичната община извършват обходи на терен. Те са реагирали на 4 сигнала за завирявания в търговски обекти и един подлез. Автобусна линия №8 е пренасочена към ул. "Искърско шосе". Извършва се наблюдение на речните корита и общинските язовири, чиито нива за момента са в нормите.

По данни на БНР градушка и проливен дъжд са се изсипали в продължение на повече от час в Троянско, където са нанесени и щети на реколтата. Залети са улици заради прелели дерета в селата Орешак и Черни Осъм. Засегнато е и село Шипково.По думи на кмета на община Априлци Тихомир Кукенски там няма сериозни щети, въпреки че ледените късове на места са били с големина на орех.

Кметът на Троян Донка Михайлова информира няма пострадали и бедстващи хора. Аварийни екипи са изпратени да отводняват залети от дъжда места. "В рамките на малко повече от час, на територията на община Троян се изля обилен дъжд и градушка. Излязоха от коритата си някои от дърветата около селата Орешак и Черни Осъм. Няма пострадали хора. Няма пострадали имоти на хората. За съжаление, има залети улици! Надяваме се проблемът бързо да бъде отстранен", коментира тя.