Димитър Главчев: Няма да изпращаме български войници в Украйна

27 Май 2024 15:52
Димитър Главчев: Няма да изпращаме български войници в Украйна Снимка: БГНЕС

България няма да изпраща войски или войници в Украйна. Освен това няма да иска разполагането на ПВО комплекси по родното ни Черноморие.

Това каза отново служебният премиер Димитър Главчев. Преди това той се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, уточни БНР.

Разговори предимно за Украйна е имало на срещата на Столтенберг с Главчев и със служебния министър на отбраната Атанас Запрянов. Главчев подчерта, че от НАТО не са искали разширяване на военната помощ, а страната ни се придържа към решенията на парламента по тази тема.

Столтенберг благодари на България за участието ѝ в мисиите на НАТО и за домакинството на бойната група на Алианса.

"Темата за изпращане на български войници в Украйна – за мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана такава тема във формат "НАТО", не е обсъждана и днес. Нека да бъдат спокойни българските граждани. Няма тема за изпращане на български войници в Украйна", обобщи Димитър Главчев.

Не е говорено за разполагане на съюзнически ЗРК по крайбрежието у нас, каза още служебният ни премиер. Това е един от вариантите, които не само сегашното служебно ръководство на МО, но и предишните редовни, са поставяли като вариант за засилване на Източния фланг на НАТО.

НАТО има две задачи първо подкрепя Украйна и да се предотврати ескалация на този конфликт. НАТО не търси конфликт с Русия, но подкрепата за Украйна не означава че НАТО е част от конфликта, разкри пред БНР Йенс Столтенберг.