Глобаният форум за съвременна демокрация се проведе в Букурещ

03 Юни 2024 12:46

ЗА ПЪРВИ ПЪТ СВЕТОВНИЯТ ФОРУМ ЗА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ се проведе в източно-европейска страна – в Букурещ, Румъния – след проведените в последните години в Мексико, Швейцария, Сан Франциско, Сеул, Рим и др.

Глобалният форум за съвременната пряка демокрация е най-голямата среща, посветена на пряката демокрация в световен мащаб. Той предпочита мултидисциплинарен подход, приветствайки участници от академична, политическа гледна точка и гледна точка на гражданското общество. В него участват активисти, организации и академици от цял ​​свят.

Като Докладчик в Кръглата маса (с лекции и дискусия) „История и значение на пряката и демокрацията на участието в Централна и Източна Европа“ участва пловдивският социолог Николай Близнаков. В доклада, който бе посрещнат с изключителен интерес, той представи уникалния опит за пряко гражданско участие чрез „Мини-референдуми“ в Пловдивската община, проведен през 1998-99 -та година и през 2202-2004 -та, от Регионалния съюз на нестопанските организации и Сдружение за възрааждане на Пловдив. А също и експеримента в Пловдивска област и Областна администрация през миналата година за „Гражданско жури“ от неголяма представителна извадка на гражданите от целия регион. В това жури гражданите гласуват не само след обстойно запознаване с информационни материали по проблема, но и след серия от внимателно модерирани дискусии в неголеми работни групи, което им позволява да обмислят по-добре решенията си с оглед аргументите на различни страни.
На заключителното заседание участниците в Глобалния форум приеха РУМЪНСКА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СЪВРЕМЕННАТА ДЕМОКРАЦИЯ