Васил Божков спечели безапелационно двубоя си на електоралното поле с Иван Гешев

11 Юни 2024 07:55

Коалицията на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" и обвиняем Васил Божков "Център", който в петък ще се изправи пред съда по обвинения за престъпления по т.нар. хазартно дело, постигна по-добър изборен резултат от разследвалия го бивш главен прокурор Иван Гешев и коалицията, в която той участва - "Граждански блок". Това съобщи "Дневник".

При обработени 93.53% СИК протоколи в РИК и данни към 18:00 ч. днес резултатът на Божков и "Център" е 22 920 гласа, което е 1.16% от подкрепата на гласоподавателите. Бившият главен прокурор Иван Гешев, който участва в изборите в коалиция "Граждански блок" заедно с Партията на българските жени на Весела Драганова, е събрал подкрепата на едва 2851 души, или 0.14%.

Доколкото обаче и двете формации са регистрирани в ЦИК като коалиции, те няма да ползват държавна субсидия, която за партиите се полага след преминаване на 1% от подкрепата, а за коалициите той е 4%. Субсидията се изчислява на база на действителните гласове за съответната партия, умножени по 8 лв. Това е стойността, която Бюджет 2024 залага.

На 9 юни бившият главен прокурор Иван Гешев, водач на листата на КП "Граждански блок" и обвиняемият Васил Божков, който води списъка от кандидат-депутати на "Център", се изправиха един срещу друг в 25 МИР, където по традиция се водят т.нар. лидерски битки.

Когато началото е трудно, успехът предстои. Благодаря ви за подкрепата. Център продължава борбата си до победа. #БъдетеЗдрави", написа в профила си във фейсбук, откъдето предимно води кампанията си, Васил Божков ден след изборите. Първата му партия "Българско лято" успя да се яви само на два вота през 2021 г, като на вторият получи едва 1.80%, след което попадна под санкциите по "Магнитски".

"Благодаря за усилията на всички, които се включихте в кампанията и на всички, които подкрепихте ГРАЖДАНСКИ БЛОК! Продължаваме заедно!", обърна се Гешев към привържениците си, за да отчете изборния резултат.

Най-много гласове Божков има в София, Благоевград и Пазарджик, показват данните на ЦИК при данни от 97.03% от протоколите, а 1550 българи зад граница са гласували за "Център" на Божков.

Коалицията, в която участва и Гешев, е получила най-голяма подкрепа в София, Благоевград, Бургас и Сливен. 49 души зад граница са дали гласа си за коалицията на бившия главен прокурор.

Докато беше главен прокурор, Иван Гешев разследва Васил Божков, а след връщането на хазартния бизнесмен в България и след отстраняването на Гешев в различни медийни участия и двамата са коментирали въпроса дали биха се коалирали срещу Бойко Борисов, когото и двамата обвиняват.

"Бих си партнирал с партията на Иван Гешев, ако той честно излезе и каже как е работил, кой му е нареждал и какви безобразия е правил. Да се покае, да каже истината за всичко, което се е случило, и тогава бихме могли да си партнираме с него", коментира Божков в отговор на въпрос дали би си партнирал с политическия проект на бившия главен прокурор Иван Гешев.

В началото на май Гешев коментира при Станислав Цанов: "Това, че си противник с някой, не значи, че не можеш да го уважаваш в някаква степен. Това са две успоредни магистрали. Който и да стигне първи, ще е добре за България", като така потвърди, че предпочита да работи с него, отколкото с Борисов.

Движение "Център" бе основано от бизнесмена Васил Божков през февруари 2024 г., след като предишният му политически проект - "Българско лято", попадна заедно с него в списъка на санкционираните по американския закон "Магнитски" личности и организации и не може да се явява на избори. Партньори на Божков, на когото са повдигнати близо 20 обвинения, са бившите партньори на "Български възход" и Стефан Янев - партиите "Свобода" и "Българска земеделска партия".

С коалиция "Граждански блок" на изборите се яви бившият главен прокурор Иван Гешев, чийто политически проект все още не е регистриран. В обединението участват партиите Български демократичен съюз "Радикали" и Партията на българските жени.