Слави Василев: Единственият, който може да измести Борисов с нокдаун, е Радев, неговото време чука на вратата

11 Юни 2024 11:22

Изборите направиха очевидно, че европейците отказват да приемат наложения либерален модел, в който Европа винаги е отворена – за мигранти, за екология…, а гражданите остават на заден план. Затова и много избиратели гласуваха по-консервативно, гласуваха да защитят Европа и интереса на гражданите ѝ. Много държат в общността да не се губи националната идентичност. За повече суверинитет.

Това каза пред БНР-Радио София политологът Слави Василев.

"Например, зелената сделка се асоциира с икономическо самоубийство на фона на подхода на други велики сили като Китай и САЩ."

Той подчерта, че тенденциите в Европа са показателни, защото вървят ръка за ръка с тези в България.

"70 процента негласуващи у нас означава абсолютно неприемане – да не кажа отвращение, на политическото статукво и политическия контекст, в който се намира страната ни. Разбирам тези, които нямат желание да гласуват. У нас няма интрига. То е ясно, че Борисов и Пеевски ще управляват. За мен политиката е битка на личности. На България ѝ липсват лидери. Бил съм критичен към Борисов, но години наред той е лицето на политическото водачество."

По думите на Василев, след вдигнатия юмрук на Румен Радев това лице на Борисов се е размило, но все още не се е намерил политик, който да удари кроше и да прати в нокдаун лидера на ГЕРБ. В момента няма лидери на парламентарния хоризонт.

Според политолога единственият, който може да измести Борисов с нокдаун, е Радев. Неговото време чука на вратата, но той още има ангажименти, той е човек на честта и на дълга.

Със служебния кабинет, в който се появиха за пръв път Кирил Петков и Асен Василев, Радев наистина стъпи накриво, но добре, че не си счупи глезена. ПП-ДБ се оказаха шарлатани, техният разпад би бил закономерен, допълни Слави Василев.