Виктория Василева, "Величие": Ако се състави кабинет, той ще е силно зависим от волята на Борисов и Пеевски

12 Юни 2024 19:22

"Величие" е изненада за хората, които отказваха да видят какво се случва в страната. Това каза в предаването "Денят на живо" по NovaNews Виктория Василева от партия "Величие", цитирана от novini.bg
Манипулаторите ни разказваха една захаросана приказка как всичко в България е наред, но това са хора, които отказаха да слязат при хората, за да видят колко натрупан скрит гняв има и как те са разочаровани политиците да им обещават едно, а да вършат друго, заяви тя.

Ние нямахме друга предизборна кампания, освен да правим среща с хората – нямаше по-кратка среща от три часа и половина. Залите бяха препълнени. Хората са гневни най-вече на отношението на политиците към тях, към техните проблеми. От много време дневният ред на Народното събрание няма нищо общо с техния дневен ред. Хората се интересуват защо са в такова лошо състояние здравеопазването, образованието, защо доходите са толкова ниски, защо нямат сигурност. Хората не са доволни, че приоритет на последните министър-председатели е Украйна, а не собственият им народ, посочи Василева.Партия "Величие" е всичко друго, но не и бизнес проект. Ние сме изразители на недоволството на хората. Поехме ангажименти да осветлим процесите в управлението, да изкараме истината по някои въпроси и да положим усилия да намерим партньорства с другите политически сили за прокарване на неща в интерес на България – ревизия на Зелената сделка, строеж на АЕЦ "Белене", промени в здравеопазването, които могат да доведат до над три пъти по-евтини лекарства, отбеляза тя.
Попитана за отношението на новата партия към НАТО и Европейския съюз, Виктория Василева коментира: "Нашата позиция е, че външната политика не е проблем за България, не членството в НАТО и Европейския съюз ни създава проблеми, ние сами си създаваме. По време на срещите ни хората ни питаха кога ще излезем от Европейския съюз и от НАТО. За нас това, че сме в Европейския съюз не проблем, проблем е, че много политици у нас използват Европейския съюз за оправдание на действията си. Същото важи и за НАТО. Колкото за Украйна, ние смятаме, че ролята на България трябва да е на миротворец. Страната ни може да е естественият път между Изтока и Запада за постигане на мир. Не бихме подкрепили следваща военна помощ за Украйна, защото сме на мнение, че не можеш да гасиш пожар с бензин".Тя определи като абсурден въпроса дали от "Величие" биха подкрепили кабинет на ГЕРБ и ДПС: "По време на кампанията ние изкарвахме на преден план безобразията на Борисов и Пеевски. Никакво участие в такава конфигурация не е възможност за нас. След това нека да видим кой какво ще предложи, защото никой не е поставил нищо на масата".

Какъвто и да е предложеният кабинет, от всички последващи действия след изборите е видно, че тези хора само говорят за отговорност, но не смеят да я поемат. Ако пък се състави кабинет, той ще бъде силно зависим от волята на Борисов и Пеевски. Но смятам, че тези хора нямат интерес да управляват и да поемат отговорност за нелеки решения, която предстоят пред България, каза още Василева.