Стойчо Стойчев: Има предпоставки за правителство, виждаме такива заявки

12 Юни 2024 19:19

Случи се каквото очаквахме, с една малка разлика, че двете малки партии показаха малки резултати. Изскочи, като от магическа шапка, един нов политически субект. Не бях чувал за „Величие”. Не знаем какви цели ще преследват. Това заяви политологът Стойчо Стойчев в предаването „Лице в лице” по bTV, цитиран от novini.bg
Аз бях чувал нещо за „Величие”, но в сферата на конспиративните теории. В момента около тях има някакво раздвижване, заяви медийният експерт проф. Георги Лозанов.

Всички се занимаваме с „Величие”, а през това време не виждаме картината. Върнахме политическото време до 2019 година, добави той.

ДПС има много по-голямо значение в Парламента. То е втора политическа сила и дава съвсем различни позиции на заявките на Делян Пеевски като политически лидер. Той доказа, че може да изведе ДПС до второ място в НС, каза Стойчев.
Преди той се задоволяваше с власт във втория ешелон. Изведнъж той доби голямо желание да е сред водещите политически лидери, добави проф. Лозанов.

„Много хора продължават да гласуват с темата „Корупция” в главите си, други казват: „Стига толкова”. Виждаме, че има отстъпление от листата на ПП-ДБ, за които борбата с корупцията е тема номер едно. Очевидно тази тема излиза от дневния ред на обществото. Вотът се разпределя ту срещу партиите на статуквото, ту срещу новите субекти, като цяло има отлив от левите проекти”, обобщи политологът.

По думите на проф. Лозанов се наблюдават маргинални процеси. Той припомни, че протестите 2020 г. са започнали, за да може България да се превърне в нормална държава, което означава да се намали руското влияние и да се увеличи ефективността на борбата с корупцията. Оказва се, че България не е готова да се бори радикално с тези неща.

"Има предпоставки да се състави правителство, виждаме такива заявки, без "Възраждане", обяви Стойчев.