Деница Сачева: Предлагаме правителство на споделената отговорност

17 Юни 2024 15:56

Разговорите, които проведохме до момента показаха, че имаме сходство в програмите с ДПС по отношение на основните приоритети за страната ни. Това заяви Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ. Хората очакват от нас резултати, посочи още тя. Приключи първата от срещите на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство. Най-голямата политическа сила в 50-ото НС покани на разговор останалите парламентарни групи по реда на тяхната големина.Първата среща беше с ДПС. А преговорният екип на ГЕРБ - Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова ще обяви резултатите от разговорите.

Движението беше изпратило шестима представители - Искра Михайлова, Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Байрам Байрам, Ертен Анисова и Елван Гюркаш.Хората не искат повече политика на конфронтация. Изборите показаха, че българите не дават своето доверие на една партия, за да управлява еднолично. Ясно казват, че трябва да има политика на съгласие, коментира Сачева.Повече не може да се бяга от отговорност и затова като най-голяма рупа изпратихме покана за разговори по политики и приоритети за създаване на правителство на споделената отговорност, посочи още тя. Имаме сходство в програмите с ДПС - по отношение на пълноправното ни влизане в Шенген, членството ни в еврозоната, постигането на икономически растеж, който се основава на инвестиции, ясни политики за модернизация и развитие на страната по отношение на отбраната, съдебната реформа и борбата с корупцията, посочи още Деница Сачева.

 

От думите на Рая Назарян, другата дама от екипа на ГЕРБ, обаче стана ясно за какво точно има съгласие - първи приоритет, тъй като има сходство между ГЕРБ и ДПС ще е антикорупционната реформа, за да може извършеното дотук най-сетне да заработи. Планира се изцяло нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество. От ГЕРБ имат готов такъв.

За продължаване на съдебната реформа има съгласие за това да се изчака решението на Конституционния съд, за да се продължи с устройствения закон за съдебната власт. И ГЕРБ, и ДПС ще работят за справедливост и нов Наказателен кодекс.

Виждането ни е за 4-годишен мандат на управление - именно тази формулировка бе на Рая Назарян.

Третият член на екипа на ГЕРБ, бившият енергиен министър Теменужка Петкова, е доволна и че за публичните финанси и икономиката също имали сходство с ДПС, а основен приоритет и за ГЕРБ, и за ДПС, е членството в Еврозоната. Освен това и двете партии планират да ликвидират пречките пред чуждестранните инвеститори.

От ГЕРБ отказаха да разкрият споровете за местата в Народното събрание, заради което и започването на преговорите закъсня.

От ИТН настоявали депутатите да се върнат в старата сграда, това били и най-разгорещените спорове.