Евелина Славкова, социолог: При нови избори ще видим тежък фалит на партиите

20 Юни 2024 18:14

ИТН и Слави Трифонов дадоха вече заявка, че няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат и са готови да предложат експертен кабинет, ако третият мандат отиде при тях. Това каза в ефира на NOVA NEWS социологът от Изследователски център „Тренд“ Евелина Славкова.

Тя добави, че политиците са изпратили достатъчно грешни сигнали, а обществото от своя страна „им даде ясен знак“ на 9 юни.

Според Славкова едва ли Бойко Борисов ще бъде кандидат за министър-председател, тъй като той самият обяви, че ще предложи консенсусна фигура, около която да се обединят повече политически сили. Тя не вярва също така, че ГЕРБ ще направи опит да излъчи кабинет на малцинството.

При нови избори ще видим тежък фалит на политическите партии, защото няма да имат аргумент при нови избори. А и не мисля, че ще бъдат очаровани българските избиратели, ако пак трябва да ходят до урните, затова би било редно да се направи опит за излъчване на редовен кабинет, коментира социологът.

„Според мен ще се намери някакъв консенсусен вариант, но това ще стане много трудно с първия мандат. Но със сигурност ще се търсят всякакви опции за излъчването на редовен кабинет“, добави още Славкова.