Тагарев: И Главчев, и Радев в срещата на НАТО е пиар упражнение - столът на България е един

21 Юни 2024 18:03

Няма такова нещо – двама човека да представят една страна. Има по една делегация от всяка страна член, която има един ръководител. На масата България има един стол. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият министър на отбраната Тодор Тагарев по повод днешното решение на служебното правителство на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон освен премиерът Димитър Главчев, да отиде и президентът Румен Радев.

Това е пиар упражнение – един ще ни представлява на срещата, другите от делегацията стоят отзад, изказва се само ръководителят на делегацията, заяви Тагарев.

В отговор на въпрос той каза, че с оглед на политическите изказвания от днес вероятно на този стол ще бъде президентът Радев.

При нашия кабинет ние не чакахме парламентът да вземе решение, Министерският съвет взема решението, както е по Конституция. Там текстът е императивен, не се коментира изобщо. Това, че президентът е главнокомандващ, няма никакво отношение към темата, посочи бившият военен министър.

Решенията на срещата се обсъждат месеци наред, подготвят се, обикновено няма изненада. За нас основното е изпълнимостта на регионалните планове за отбрана, които бяха приети на срещата във Вилнюс. Другият важен въпрос е за войната на Русия в Украйна и необходимостта да помагаме на Украйна. Предполагам, че ще се запази решението във Вилнюс – помощта да е докогато е необходимо и колкото е необходимо. Може би ще се вземе решение за предвидима във времето помощ, като ще бъдат определени и финансовите параметри, коментира Тодор Тагарев, като уточни, че решенията се вземат с консенсус.

По думите му модернизацията на армията ни върви много добре в последните 2-3 г. По време на двата кабинета на "Продължаваме промяната" разходите за отбрана се повишиха номинално с 60%, а като процент от БВП с 1/3. Това създава много по-добри условия от тези досега за набиране на хора и модернизация на въоръжението. Българската армия вече е по-добре оборудвана, отколкото преди няколко години. Следващата година трябва да пристигнат и самолетите Ф-16, и бойните машини "Страйкър", отбеляза бившият министър на отбраната.

Според него трябва да има задължителна военна подготовка, за да има страната ни мобилизационен резерв. Подготовката трябва да продължава поне 5-6 месеца и трябва да обхване някои категории български граждани, като например хората, които искат да са на държавна служба, каза Тагарев.