Шкварек: Христо Иванов беше единственият легитимен силен лидер на общността ПП-ДБ

23 Юни 2024 18:40

Може ли да се сформира правителство. Възможните варианти и какво се вижда две седмици след изборите като разпределение на силите в парламента – коментират журналистът Силвия Великова и политическият анализатор Кристиан Шкварек пред NOVA.

Според Силвия Великова в последните дни различното е позицията на Костадин Костадинов от „Възраждане”.

„Досега тезата му беше – взимам мандата, предлагам правителство, който иска да ме подкрепя. Днес каза: „Взимам мандата, събирам всички без ГЕРБ и ДПС, и се разбираме за експертно правителство”. Включително с ПП-ДБ и „Величие”, коментира Великова.

„Това е индикация, според мен позитивна, за Костадинов и „Възраждане”, които усещайки, че се появиха по-радикални или по-екзотични от тях на терена, започват да влизат в по-системна, по-отворена към коалиране позиция, което ги прави по-сериозна партия. „Възраждане” влизат в по-сериозен терен”, заяви Кристиян Шкварек.

По отношение на „Величие”, Силвия Великова обясни, че там вече започват да се движат в различни лагери. „Техен представител каза, че ще простят на тези, които са подкрепили Анна Александрова, но при следващо гласуване с ГЕРБ и ДПС вече ще се мисли за санкции. Засега явно стоят като бройка”, Великова.

„В България не се прави управление със 121 човека. Имаше опит за такова управление – на Орешарски. Имаш нужда от повече от 130, за да управляваш повече от 1 година. Търси се политическа подкрепа от по-голяма партия. Скептик съм, че ще я намерят”, каза Шкварек.

Те коментираха и поведението на ИТН, както и заявките им какво биха направили, ако получат третия мандат от президента.

„Първо провалиха един мандат, после провалиха едно правителство. Сега сигурно са решили да покажат, че могат да съставят правителство. Тошко Йорданов казва, че за правителство с третия мандат ще поканят всички. Няма как да стане”, смята Великова.„Има логична причина и ИТН да започнат да влизат в амплоата на по-сериозните, които са способни в някакъв момент да направят правителство. Просто играта започва да се променя. Досега няколко години имахме играта от това да печелиш, като показваш колко си принципен, против съставянето на някакъв кабинет, ти си по-протестния, слагаш прът. На хората им писна някой да слага прът. Започна да става непрестижно ти да си този, който отново ще прати народа на избори”, каза Шкварек.

По отношение на Борисов, според Шкварек, е в трудна позиция. „Дълго той държеше големият широк център, умерени народни маси, консервативни. Този център беше изпуснат, по принуда, защото трябваше да се залитне в ултралиберално, елтраевроатлантическа позиция, за да оцеляват под външен натиск. Този център е изпуснат. На терена е Радев, който може да се появи и да обере този център”, каза Шкварек. „Не е заложник на Пеевски, а на ситуацията. И Пеевски по някакъв начин е заложник – успяваш да направиш партията си втора политическа сила и в момента има огромни очаквания към теб от собствената ти политическа партия”, коментира Шкварек.

Двамата коментираха и оставката на Христо Иванов.

„За демократичната общност това е голяма драма, защото аз смятам, че това беше единственият легитимен силен лидер в тази общност, който носеше някакъв вид легитимност на тази политическа общност”, каза Шкварек.

Според Силвия Великова ДБ изгуби най-много след тези избори.