Според Денков, няма как с "Възраждане" да бъдат споделени каквито и да са отговорности

24 Юни 2024 14:27

За консултации при президента Румен Радев пристигнаха представители на ПП-ДБ. Държавният глава попита какво мислят от третата политическа сила за предложеното от "Възраждане" за съставяне на правителство от всички политически сили без ГЕРБ-СДС и ДПС.

На този въпрос отговори Николай Денков. Той припомни на Радев, че седем пъти досега в последните години ГЕРБ е имал мандат да състави правителство, но не е успял. За разлика от ПП-ДБ, които два пъти в много тежки политически условия съставиха правителства и управляваха с коалиционни партньори.

"Не виждам как при тази политическа ситуация ние ще подкрепим правителство. Нека ГЕРБ да поемат своята отговорност и да предложат състав на кабинет", каза още Денков. Според него, няма как с "Възраждане" да бъдат споделени каквито и да са отговорности, поради различията във виждания и представи за развитието на България.

От своя страна, Кирил Петков посочи, че ПП-ДБ ясно застава в ролята на проевропейска опозиция и не смятат да отстъпят от принципите си.

Атанас Атанасов попита президента дали е вярно, че снайперисти пазят двора на Бойко Борисов - нещо, което притеснява хората, живеещи в района. Решение за това може да се вземе само от специализирана комисия.

Радев отказа да отговори по същество, но обеща да изиска такава информация.

Консултациите продължават при закрити врата.