Съюзът на съдиите поиска да продължи разследването на дейността на Нотариуса и в 50-то НС

24 Юни 2024 14:15

Въпреки че в предишното Народно събрание беше създадена временна комисия за разследване на дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса, работата ѝ не е завършена. Събраните доказателства не са анализирани, а докладът на комисията не е приет, заявиха в своя позиция от Съюза на съдиите в България.

Първата сесия на новия парламент започна с обещания за отговорно управление, но остават сериозни проблеми, с които трябва да се справи. Една от най-важните му цели е борбата с мрежите за влияние в съдебната система, разкрити в началото на годината, заявяват още от организацията. Магистратите настояват 50-ото Народно събрание да създаде нова временна комисия, която да довърши започнатото.

Според тях са нужни следните стъпки:

Разширяване на обхвата на разследването: Освен групата на Божанов, трябва да се проучат и други случаи на влияние върху магистрати, като "кръгът Осемте джуджета" и частните клубове за магистрати.

Анализ на събраните материали: Комисията трябва да получи достъп до документите, изисквани от Прокуратурата, МВР, ДАНС, КПК и ВСС, и да ги анализира в съвкупност с протоколите от изслушванията.

Изслушване на ключови фигури: Задължително е да бъдат изслушани бившият главен прокурор Сотир Цацаров, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, както и членовете на групата на Божанов - адвокатите Велимир Атанасов, Калин Чанков и Емил Писков.

"Само чрез цялостно и прозрачно разследване може да се гарантира, че ще бъдат извършени реални реформи в съдебната система. Очакваме 50-ото Народно събрание да поеме отговорност и да осигури правосъдие, което е честно, ефективно и равно за всички български граждани", пише още в позицията. Изслушването на доклада за Нотариуса от Съдийската колегия на ВСС се провали.

В противен случай върховенството на правото, което е не само основна европейска ценност, но и основата на държавността, ще остане под въпрос, заявиха още от Съюза на съдиите в България.