Политолог: Бойко Борисов ясно показа, че първият мандат се е провалил

25 Юни 2024 00:52

Днешното предложение на Бойко Борисов за правителство на малцинството говори, че преговорите за кабинет с първия мандат са се провалили.

Няма как да се реализира правителство с втория мандат, ако не се изпълни първият мандат, защото и в двата случая участват първата и втората политически сили - ГЕРБ и ДПС. С правителство на малцинството трябва да търсиш подкрепа за всяко едно решение. Това е много сложна задача.

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ политологът Георги Киряков, който коментира възможностите за формиране на редовен кабинет и консултациите при президента.

"Няма как да се реализира правителство с втория мандат, ако не се изпълни първият мандат, защото и в двата случая участват първата и втората политически сили - ГЕРБ и ДПС. Ако ГЕРБ не успее да реализира кабинет, няма как и ДПС да го направи. На г-н Борисов трябва да бъде зададен сериозно въпроса защо развали "сглобката" и обяви, че не иска да работи с ПП-ДБ, а сега иска пак да управлява с тях. При предишния кабинет нямаше нужда от ДПС, единствено бяха необходими за конституционните промени. Според мен Бойко Борисов отново бяга от политическа отговорност", разкри той.

"С правителство на малцинството трябва да търсиш подкрепа за всяко едно решение. Това е много сложна задача. Правителство на малцинството е правителство на плаващите мнозинства. Ако Борисов може да управлява с още две партии, ще предложи коалиционно споразумение, но явно не вижда такава възможност и предлага правителство на малцинството. В момента трябва да говорим за залога на обществото, а не за залога на партиите. В момента на карта е заложена демокрацията. В тежка ситуация сме и политиците трябва да разберат накъде могат да насочат държавата, ако няма редовно правителство", каза още Георги Киряков.