Костадинов категоричен: Възможно е да има правителство без ГЕРБ и ДПС

25 Юни 2024 09:53

Ниската избирателна активност е поставила на изпитание легитимността. Как виждате преодоляването на гражданската апатия? Как преценявате бъдещето пред 50-тото НС. От ГЕРБ-СДС заявиха, че ако не формират ясно изразено мнозинство, ще формират правителство на малцинството. Бихте ли подкрепили идеята и при какви условия и имате ли формула за излизане от нелеката политическата ситуация. Това заяви президента Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство с представители на "Възраждане".

Формулата я зададе българският избирател като определи повече партии. Правим стрес тест на българската политическа система, за да видим падат ли маските или не. По време на предизборната кампания всички говореха, че няма да правят правителство с ГЕРБ и ДПС и на първата седмица започнаха да се огъват. ГЕРБ и ДПС са негласна коалиция от ''сиамски близнаци". Вчера Борисов не изглеждаше щастлив, че ще предлага правителство, защото осъзнава голямата зависимост на ГЕРБ, посочи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Възможно е да има правителство в този парламент. 125 мандата са различни от тези на ДПС и ГЕРБ. Ако искаме да покажем, че може да има държава, която да не се управлява с Борисов и Пеевски, сега е моментът", отбеляза Костадинов.

"Готови сме да разговаряме с всички без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет с третия мандат. Той би бил начело с консенсусен министър-председател", каза още Костадинов. Той бе категоричен, че "Възраждане" няма да подкрепи кабинет на малцинството.

Освен че се избира бъдещ кабинет, предстои избор на патриарх. Ние поискахме да бъде свикан КСНС, все още нямаме отговор от ваша страна, допълни Костадинов. Държавният глава увери, че следи процесите в БПЦ и е направил официално запитване, като е получил отговор, че няма заплаха. "Ако има тежка, критичноважна външна заплаха, можем да свикаме КСНС, но към момента такава няма", допълни Радев.

Novini.bg