Румен Радев предпазва духовенството от политическата демагогия

25 Юни 2024 12:58

Президентът Румен Радев продължи серията консултации за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. Днес при него пристигнаха от парламентарната група на "Възраждане", в това число лидера на формацията Костадин Костадинов и народните представители Цончо Ганев, адвокат Петър Петров, Веселин Вешев и Димчо Димчев.

Румен Радев обясни, че не свиква КСНС за избора на нов патриарх, тъй като е направил официално запитване там, където трябва, и е получил отговор, че няма заплаха за Българската православна църква. Нека оставим църквата да бъде независима така, както е по Конституция и по Закона за вероизповеданията. Политиците, които не могат да се справят със светските теми, нека не правят опит да се справят с духовните, призова Радев.

"Нека предпазим духовенството от политическата демагогия", призова още веднъж Румен Радев.

Костадин Костадинов заяви, че "Възраждане" ще се доверяват на президента, че няма опасност за Българската православна църква.

"Бъдете сигурни, че ако се наложи, ще реагираме, но съвсем официално съм питал органите, които имат информация по въпросите. По-добре е в момента да се занимаваме с политически теми, тъй като въпросът е дали България ще има стабилно и устойчиво правителство или ще отидем на нови избори", коментира Радев.