Близо 55% от медиците у нас са ставали жертва на агресия

25 Юни 2024 13:03

Близо 55% от медиците у нас са ставали жертва на агресия. Това показват данните от проучване на социологическата агенция "Тренд", цитирани от "24 часа". То е направено по поръчка на Българският лекарски съюз (БЛС).

Един от 10 лекари е ставал жертва на физическа агресия. Всеки втори пък е бил жертва на вербална агресия по време на работа. Около 1/3 от медиците са изпитвали страх за живота си докато са работа.11% от медиците са се сблъсквали със случаи на агресия от страна на пациенти или техни близки. Около 16% от медиците са обмисляли да напуснат работа заради проявената срещу тях агресия.

Тревожни данни и от страна на пациентите. Половината от анкетираните посочват, че са доволни от здравната услуга, които лекарите предоставят. Другата половина от респондентите е на мнение, че медиците сами са виновни за проявената спрямо тях агресия.

За последните три години в прокуратурата са образувани 39 досъдебни производства за агресия над медици. През 2022 г. те са били 13 на брой, през 2023 г. - 16, а до момента през 2024 г. те са 10.

Здравният министър д-р Галя Кондева посочи, че случаите на нападение срещу медицински лица са срам както за системата, така и за обществото. Тя изтъкна, че лекарите са призвани да лекуват и да спасяват животи, а не да търпят вербална или физическа агресия. По думите й насилието над медици е абсолютно недопустимо.