Надежда Йорданова каза възможен партньор ли е ГЕРБ на ПП-ДБ

04 Юли 2024 08:09

"Не считам, че президентската република е добър вариант. Даването на цялата власт на едно лице съдържа определени опасности, които много лесно могат да бъдат отклонени в авторитарен режим. Промени в изборния процес обаче са нужни, за да върнат доверието на хората, но гръцкият модел не е добро решение".

Това каза в ефира на БНТ Надежда Йорданова от "Демократична България", цитирана от novini.bg.

По думите ѝ промяна на избирателната система няма да реши политическата криза. Промяната в избирателната система и изкуственото създаване на мнозинство ще сложи похлупак върху дълбоките проблеми и ще избуят в протести. Лесни решения на настоящата решения няма и не трябва да се заблужаваме и да отместваме погледа на хората, призова Надежда Йорданова.

"Въпросът "с кого" не може да изпреварва въпроса "какво". Дали ГЕРБ е възможен партньор е въпрос не толкова насочен към нас, а към тях. ГЕРБ в кампанията изгориха всички възможни полета, за да стигнат до нас", смята Йорданова.

"ГЕРБ не показаха готовност да продължат напред с реформите, а представиха кабинет, който връщаше България към 2020 г."

"Крайно време е политическите сили да вземат своите поуки и да тръгнем към избирателите. Трябва да има компромиси, това е ясно", допълни тя.

"Избирателите - българските граждани, са дълбоко разделени. По време на кампанията всеки ден бях с хората на терен и чувах "никога повече с ГЕРБ" от една страна и същевременно чувах "България трябва да върви напред". Ние трябва да чуем тези хора. Да проявим политическо лидерство и какви са възможните полета за компромиси, но ще стане само след разговори и да чуем гласа на хората".