Георг Георгиев: Мантрата, че между ГЕРБ и ДПС има неразривна връзка, вчера рухна

04 Юли 2024 08:37

Политическата класа отсъства от България. Тя не е нито класа, нито политическа. Дори политиката се ръководи от принципи. Виждате обаче, че се предлагат екзотични, дори извратени форми на управление. Това заяви депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев в ефира на бТВ.

По думите му в НС има 7 изолирани една от друга политически сили, които са неспособни да формират мнозинство: „Няма логика никой да не подкрепи спечелилата партия, но да се призовава да се подкрепят последните партии.”

За опонентите на ГЕРБ той подчерта: „Те дори не познават програмата ни. Над 100 страници, които опонентите ни дори не познават. Дори не дойдоха на разговор с нас. Те си го казаха – наше МВР, ала-бала с президента и с машините, делкане 50 на 50 на регулаторите. Нашата сглобка я развали това, че те искаха 50% от регулаторите по неясна формула. Техният аргумент беше ние да носим цялата отговорност, докато те консумират властта. Дори част от министрите им останаха в служебния кабинет. Георги Гвоздейков беше от „Продължаваме промяната”, Калин Стоянов беше назначение на Кирил Петков.”

„Случващото се в НС е функция на реалността и опитът на едни политически сили да са отговорни. Мантрата, че между нас и ДПС има симбиотична, неразривна връзка, вчера рухна. Видя се вчера, че не цялата ПГ на ДПС ни подкрепи”, каза още Георгиев.

На въпрос защо ГЕРБ и ДПС гласуваха против създаването на комисия за Мартин Божанов - Нотариуса и Петър Петров – Пепи Еврото, Георг Георгиев подчерта: „Няма политическа логика тази комисия да предшества останалите комисии. Логиката е, че винаги постоянните комисии предхождат временните такива. В предходния мандат на НС тази комисия, под председателството на Никола Минчев, не постигна нищо – една голяма нула. Няма нито едно заседание, пропаднало заради кворум, още по-малко пък заради ГЕРБ.”

За това дали може да имаме правителство, той заяви: „В рамките на това НС не ми се струва. Посочете нормална държава, в която първият да се е отказал от мандата си, да е подкрепил втория и да му е дал 99% от състава на кабинета, и вторият да има претенции. Функция от процесите е невъзможността 7 пъти да създадем правителство. По всичко личи, че отиваме на нови избори.”, завърши той, цитиран от novini.bg.