Тома Биков: Криенето зад ескперти ще задълбочи политическата криза

04 Юли 2024 08:40

"Ние повикахме партиите за разговори. Казахме, че има 2 пътя. Първият беше максимално широк кръг политически сили да участват със свои политически лица. Вторият беше предсрочни парламентарни. На нашите покани за срещи откликнаха колегите от ДПС и "Има такъв народ", като от ИТН ни казаха, че искат кабинет с третия мандат, ако той бъде връчен на тях".

Това каза в ефира на БНТ Тома Биков от ГЕРБ, цитиран от novini.bg.

"Ние сме в политическа криза, а излизането може да се случи само с политически решения, взети от ярки политически фигури. Криенето зад ескперти е неефективно решение. Модел на експертно правителство ще усложни ситуацията и ще задълбочи политическата криза".

Той подчерта, че ГЕРБ са били готови с 68 депутати да предложат правителство на малцинството и да се превърнат в малка политическа група.

Тома Биков заяви още, че ГЕРБ са спазили на обещанието си да не купуват депутати, за да мине правителството на Росен Желязков.

"Ние поканихме като тест партиите, за да видим кой е готов да се отзове, от ПП-ДБ изобщо отказаха да разговарят с нас. Възраждане също, но от Величие поискаха лидерска среща, но лидерска среща се прави накрая. Нашето отношение към всяка политическа сила, която има сходни до нашите интереси, е добро. Налагането на тезата, че сме заложници на ДПС е пропаганда. Това беше отхвърлено със случилото се вчера с ДПС. Вместо да се разцепят други групи, се разцепи ДПС", заяви той.