НЗОК и фармацевтите се разбраха за лекарствата

09 Юли 2024 13:42

Здравната каса и Българският фармацевтичен съюз се разбраха за начина на финансиране на услугите по изпълнение на рецепти, съдържащи лекарствени продукти, покривани изцяло от здравния фонд. Формулата, която ще използват, е пропорционална спрямо стойността на съответните медикаменти, съобщи Нова тв.

Тя ще влезе в сила със задна дата от 1 юли и ще намали наполовина разходите за обработка на рецепти за безплатни лекарства. На практика промяната за пациентите ще бъде в това, че те ще могат да взимат предписаните им лекарства в различни аптеки, а не както досега цялата рецепта да бъде изпълнена на едно място.

Споразумението между преговарящите страни беше необходимо заради ограничения оставащ финансов ресурс в резерва на Касата. Фармацевтите определят това решение като краен компромис, който са допуснали, за да не се стига до прекратяване на договори между някои аптеки с Касата, каквото желание бяха заявили миналата седмица.

"Аптеките ще получават възнаграждението като процент от стойността на отпусканите медикаменти. Той ще е 15%. Максимумът е 25 лв. на лекарствен продукт. Ще бъде спестен значителен финансов ресурс", посочи временно и. д. управител на НЗОК проф. Момчил Мавров.

Според Димитър Маринов, който е председател на Българския фармацевтичен съюз, "този механизъм е много по-справедлив".Двете страни преговарят от няколко дни, след като беше публикуван проекта за промени в наредбата за предписване и отпускане на лекарствени средства, който предизвика протестите на фармацевтите.

В проекта се предлага да отпадне ограничението на една рецепта да се предписват до три лекарства, свързани с лечението на до три различни заболявания. Електронните рецепти да могат да се изпълняват частично в различни аптеки или в една аптека, но „на части“ по различно време, в рамките на давността на предписанието, се предлага още в проекта.

Всички аптеки, които работят по договор с Касата, ще пострадат, независимо дали аптеката е малка, голяма, част от верига и независимо дали се намира в голямо или малко населено място. Маринов. Ние не сме против предложението терапията на пациента да се изпише на една рецепта и той да си вземе лекарствата от различни аптеки, но проблемът е, че ако промените влязат в сила, НЗОК „ще плаща пет лева на ЕГН, а не пет лева на рецепта“. Това означава, че за терапия, която досега сме отпускали по различни рецепти, сега ще изпълняваме същото, но само срещу пет лева, коментира в началото на юли председателят на Българския зъболекарски съюз Димитър Маринов.

От НЗОК тогава заявиха, че промените са в полза на пациентите и че заложените в бюджета здравноосигурителни плащания към аптеките са с близо 11% повече от предходната година.