Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ, те го върнаха неизпълнен

22 Юли 2024 11:21
Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ, те го върнаха неизпълнен БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание - „Продължаваме промяната – Демократична България“.

На връчването на мандата от ПП-ДБ дойдоха Кирил Петков, Николай Денков, Божидар Божанов, Людмила Илиева, Атанас Атанасов и Надежда Йорданова.

Благодаря, че ни предоставихте възможността да проверим дали може да се състави стабилно мнозинство в това Народно събрание. Отговорът след проведените разговори, както и очаквахме, е, че това не може да се случи. Това заяви бившият премиер на страната акад. Николай Денков от ПП-ДБ, който прие от президента Радев папката с втория мандат, след което му го върна обратно неизпълнен.

Той подчерта, че ПП-ДБ ще продължава да се бори за приоритетите, които смята за правилни и принципни, за да се превърне България в желана дестинация за бизнеса и чуждестранните инвеститори, за да може да се покачат доходите и да се намалят неравенствата.

Ще очакваме да получим по-силна обществена подкрепа, за да може при следващи възможности тези теми да ги поставим отново и те да бъдат в центъра на дискусиите в парламента. Отново искам да обърна внимание, че борбата с корупцията не е самоцел, а основно средство да постигнем успехи в тази насока, отбеляза Николай Денков.

Според разпоредбите на Конституцията, след като бъде върнат вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.