Асен Василев: Еврото като официална валута от 1 юли 2025 г., но ако покрием критериите

24 Юли 2024 16:46

Еврото като официална валута от 1 юли 2025 г., но ако покрием критериите. На нарочен брифинг в Партийния дом бившият финансов министър, а сега депутат от ПП-ДБ Асен Василев се похвали с последните данни на Евростат - за първи път България не е последна в Европейския съюз по доходи. За първи път България и българите сме предпоследни по доходите, отлепихме от дъното, доволен е Василев.

Той очаква през септември месец България да покрие инфлационния критерии и тогава да поиска конвергентния доклад за еврото. Ако конвергентният доклад излезе в рамките на настоящата година, то от 1 юли 2025 година може да въведем еврото като официална валута, очаква Асен Василев.

По думите му икономическият модел, който продължава със сегашния бюджет и който осигури намаляване на неравенствата и увеличаване на доходите работи за българските граждани.

Асен Василев коментира и спада на инфлацията. "Инфлацията, когато вървеше нагоре и когато спадаше, в България е основно внос.

България е вързана към еврото през валутен борд и инфлацията се определя от валутната политика на Европейската централна банка.

Това, което се вижда сега е, че инфлацията беше над 10% през миналата година по това време, а сега в момента е 2.5%", отчете бившият финансов министър.

"Единственият начин да имаме устойчиво правителство и нормална среда, в която да се развива бизнеса и да растат доходите на българите, е това законодателство да бъде прието", подчерта той.

На въпрос защо бившата директорка на Агенция "Митници Петя Банкова е в ареста тогава, Василев заяви: "Петя Банкова е в ареста, защото е повишила в длъжност 18 човека. Няма повдигнати обвинения за корупция или контрабанда".