МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

26 Юли 2024 16:41
МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни БГНЕС

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството на образованието и науката (МОН). Изготвеният от ведомството график за учебното време през следващата учебна година е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН. Приемат се становища и предложения от всички заинтересовани страни, съобщиха от образователното министерство.

Документът е съобразен с изискванията за броя учебни дни за различните класове. В графика се предвижда по-дълга зимна ваканция - 13 дни, от 24 декември 2024 г. до 5 януари 2025 г. включително. Удължаването е за сметка на три дни почивка в началото на ноември (1 - 3. Ноември 2024 г.) и един между двата учебни срока - на 4 февруари 2025 г.

Планирана е и пролетна ваканция от 10 последователни неучебни дни за учениците от 1 до 11 клас - в периода 12 април - 21 април. За дванайсетокласниците се предвиждат 5 дни почивка - от 17 април до 21 април.

Заложените в проекта за график на учебното време за 2024/2025 г. ваканции включват неучебни и почивни дни. От МОН обясняват, че ваканцията трябва да се определя в цялост, а не като отделни дати между, преди и след почивни дни.

От министерството припомнят, че с промяна в Наредбата за приобщаващо образование учениците могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини.

Неучебни ще са както обикновено датите на изпитите за матурите и националното външно оценяване (НВО) след 7 клас. Предвижда се матурата по български език и литература да се проведе на 20 май, а по профилиращ предмет или професия - на 22 май. МОН предлага изпитите от НВО за седмокласниците да са на 18 юни (по български език и литература) и на 20 юни (по математика). Учебни ще отново са дните, в които се провежда национално външно оценяване за 10 и 4 клас. За десетокласниците изпитите по български език и математика ще са са съответно на 13 и 16 юни, а за четвъртокласниците - на 29 и 30 май.