Първи звънец за 58 000 първокласници

16 Сеп 2024 07:14

Над 2 300 училища отварят врати днес, за да посрещнат повече от 720 000 ученици, предаде NOVA.

Първи училищен звънец ще чуят 58 000 първокласници. Знания за малки и големи ще предават над 92 000 учители и специалисти, според данните на Просветното министерство.

Днес за сигурността по пътищата и в районите на учебните заведения са ангажирани повече от хиляда полицейски екипи. В ход е и традиционната акция "Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя". Установените нарушители на пътя могат да бъдат санкционирани и в следващите дни след първия учебен ден, за да не се блокира движението.Служебният министър-председател Димитър Главчев ще участва в тържественото откриване на новата учебна година в 35 СЕУ "Добри Войников" в София днес от 10:00 часа. Това съобщиха от правителствената пресслужба, цитирани от БТА.

По-рано през деня от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че президентът Румен Радев ще открие учебната година в 128 СУ „Алберт Айнщайн“ в София, а вицепрезидентът Илияна Йотова - в гимназията по компютърни технологии в Правец.

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков ще открие новата учебна година в две български училища. Той ще посети 122-ро иновативно Основно училище (ОУ) "Николай Лилиев" в София в 9:30 ч. и ОУ "Христо Смирненски" в град Раковски в 14:30 ч. в първия учебен ден, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).Над 32 000 български деца в 43 страни на 6 континента събира първият училищен звънец във всички 396 български неделни училища по света, регистрирани за учебната 2024-2025 г., предаде БНР. Над 2000 учители отново ще предават знания на малките ни сънародници – не само за четмо и писмо, но ще ги възпитат в традициите и културата на тяхната родова принадлежност. Близо три милиона са българите, които живеят извън пределите на страната ни. Благодарение на тяхната непрекъсната връзка с мястото, от което са тръгнали, и организациите, които те сформират в странство са създадени и работят 374 български образователни средища.По данни на Министерство на образованието и науката 268 от тези школа (с шест повече от учебната 2023-2024 г.) ще бъдат финансирани и през настоящата учебна година с близо 16 милиона лева, предназначени за обучението по български език и литература, история и география на България, както и за допълнителни училищни дейности, свързани с опознаването и съхраняване на българските традиции и родинознанието. Средствата ще бъдат отпуснати по трите действащи и в предходната година програми – "Роден език и култура зад граница”, "Неразказаните истории на българите” и "България – образователни маршрути”.