Социалистите се събират на Бузлуджа

27 Юли 2024 07:55

Социалисти от цялата страна се събират днес на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП ще отбележи 133 години от Бузлуджанския конгрес и от създаването на организирано социалистическо движение у нас под мотото “Заедно! Началото е Бузлуджа!”, съобщиха от пресцентъра на партията, предаде БТА.

В навечерието на събора на Бузлуджа вчера седемнадесет леви партии и формации подписаха „Обръщение към българския народ“, сред тях са “Левицата!”, “Изправи се, Бг” и досегашни партньори на БСП.

От 11:30 ч. днес социалистите ще се съберат на историческата поляна и ще дадат начало на Националния политически митинг, където участие ще вземат емблематични леви фигури и лидери на леви формации. Предвидена е развлекателна част, в която център на програмата ще бъде българският изпълнител Миро. До момента записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието на Бузлуджа, надхвърлят в пъти заявките от предходни години, посочиха от БСП. “Интересът е рекорден. Това показва, че хората приемат новата посока на партията. Бузлуджа е на всеки социалист и се радвам, че тази година ще възродим идеята”, заяви изпълняващият функциите председател Атанас Зафиров, цитиран от пресцентъра.От 8:00 ч. до 14:30 ч. ще бъде ограничено движението на автомобили над 3,5 тона по участък от пътя I-5 Габрово – Шипка заради провеждането на събора. Трафикът се спира в отсечката от първокласния път I-5 между 155-и км и 184-и км от пресичането с общински път за кв. „Етър“ и участъка между Габрово и Шипка. Няма да се допуска преминаване и по панорамния път III-5005 между връх Шипка и връх Бузлуджа. Алтернативният маршрут за движение на МПС над 3,5 т ще е през Прохода на Републиката – път II-55 Велико Търново - Гурково.

Моторните превозни средства ще се пренасочват от разклона за гр. Дебелец към Прохода на Републиката. Локалният трафик в град Габрово, както и идващите от север и запад автомобили ще се пренасочват от град Габрово по път III-552 през Трявна – Белица и Вонеща вода към път II-55 Прохода на Републиката и обратно. Ограничението не важи за организирания автобусен транспорт и редовни пътнически линии, движещи се по утвърден маршрут, информираха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).