Зафиров: В навечерието на българското Съединение правим Съединението на българската левица

05 Сеп 2024 16:51

"БСП - обединена левица" се казва голямата лява коалиция, споразумение за чието създаване бе подписано днес от БСП и още близо 20 формации , съобщават от novini.bg.

Няма как да има силна и стабилна държава без силно ляво обединение, откри срещата лидерът на Младежкото обединение на БСП Габриел Вълков. Във времена на разделение лявото се събира, за да сложи точка на политическото разделение, каза той.
В навечерието на българското Съединение има особена символика и заряд в това, че правим Съединението на българската левица, обяви временният председател на БСП Атанас Зафиров. Извървяхме дълъг и труден път, въпреки различията през годините, ние тук сме съмишленици, и винаги сме се стремели към този момент. В политиката няма място за Аз-а, а за Ние. И днес показваме, че можем това Ние да го превърнем в мотив на промяната. И съм щастлив, че тази заедност от Бузлуджа доведе до днес и подписването на това споразумение. То не просто ще гарантира участието ни в изборите и добър резултат, но и заявка за спечелването на тези избори защото искаме да дадем на българите алтернатива, обяви още Зафиров. И определи коалицията като исторически момент, защото е не просто сбор от партии и проценти, а сбор от идеи.Ще ни пречат и саботират, но не се плашим лесно. Ще бъде трудно, но няма да успеят. Заради две причини - първо, защото много ни подценяват. И второ, защото наш съюзник тук са българските граждани, които искат реална алтернатива, допълни временният председател на БСП.
Процесът за създаване на лявата коалиция започна веднага след оставката на Корнелия Нинова и след като временното ръководство пое БСП. В последните седмици 10 работни групи изготвиха предизборната платформа.

В обединението влизат АБВ, "Българска социалдемокрация - Евролевица" на Александър Томов, "Движение 21" на Татяна Дончева, "Българска пролет" на Велизар Енчев, "Движение за социален хуманизъм", "Изправи се, България" на Мая Манолова, ПК "Екогласност", ПК " Тракия", Комунистическата партия на Александър Паунов, "Европейска сигурност и интеграция" на Тома Томов, "Съюз на Отечеството", "Европейска сигурност и интеграция" и др.

Тома Томов зададе целта на лявото обединение - поне 30 мандата.Събираме се, но си даваме сметка, че връщането на доверието няма да стане автоматично. А ще се случи тогава, когато успеем да вкараме дневния ред на хората в институциите и се върне нормалността в политическия живот, заяви Мая Манолова. И обяви, че на тях се пада отговорността да търсят решения на проблемите на хората в разговор с другите политически сили.

"Трябва да предложим Пакт за ненападение и национално съгласие по няколко важни за гражданите теми. Една от тях трябва да е социалната поносимост на живот в България", допълни Манолова. И да се търсят гаранции, че България няма да се движи на две скорости.

"Трябва да поставим важните теми и да търсим съгласие с останалите политически сили. Време е за диалог", завърши Манолова.