Тошко Йорданов към Костадинов: Гледаме към третия мандат като национална отговорност, а не като партийна задача

02 Авг 2024 14:47
Тошко Йорданов към Костадинов: Гледаме към третия мандат като национална отговорност, а не като партийна задача Снимка: БГНЕС

Започна срещата между ИТН и "Възраждане" в търсене на подкрепа за правителство, съобщават от Dariknews.bg.

В началото на разговорите Тошко Йорданов заяви пред лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, че гледат към третия мандат като национална отговорност, а не като партийна задача.

"Не е нужно да ви убеждавам в каква икономическа и морална криза сме поставени през последните години. Отговорността е на кабинета", каза той.

Александър Рашев от ИТН заяви, че в секторни политики в някои от тях има доста сходства. "Едно от тези доказателства е сектор правосъдие и атакуването на конституционните промени", каза той.

По думите му трябва да се работи за съдебна реформа и досег на гражданите и лица до съдебната власт. "Една от тези мерки е да продължим с ограничаването на правомощията на главния прокурор", подчерта Рашев.

От своя страна Станислав Балабанов подчерта, че имат абсолютно препокриване на провеждането на референдуми в България.

Костадин Костадинов изрази своята подкрепа във връзка с казаното от Балабанов. "И ние и вие сте потърпевши от една и съща политика, която има за цел да смазва волята и основното демократично право на всеки гражданин - правото на избор. Поради тази причина тук нямаме никакви разминавания", каза той.

Лидерът на "Възраждане" заяви, че те искат еднократно въвеждане на мълчаливото съгласие, докато от ИТН искат то да бъде поетапно.

Във връзка с приоритетите в съдебната власт, Петър Петров заяви, че отново има препокриване.

Той подчерта, че ще настояват за намаляване на съдебните такси и пълна отмяна на частните съдебни изпълнители, а техните функции да бъдат иззети от държавните такива.

Петров подчерта, че имат много сходства и във вижданията си за Семейния кодекс. "Ние ще се борим за равноправие на правата", каза той.

Очаква се в 16:30 да се проведе среща с "Продължаваме промяната-Демократична България".