ПП-ДБ предлага законопроект, който би променил възможните имена за служебен премиер

05 Авг 2024 16:02
ПП-ДБ предлага законопроект, който би променил възможните имена за служебен премиер БГНЕС

От ПП-ДБ внесоха законодателно предложение, насочено към изменение на Закона за Сметната палата. Тази промяна, ако бъде приета, ще трансформира процеса на избор на заместник-председател на Сметната палата, прехвърляйки правомощията от препоръка на председателя към решение, взето от Народното събрание.

Ролята на заместник-председателя не е просто титла; има конституционно значение, особено във времена на политически преход. Тази позиция се счита за потенциален кандидат за ролята на служебен министър-председател, назначаван от президента по време на временни периоди на управление. Като се има предвид настоящият политически пейзаж, при който възможностите за кандидати за министър-председател са ограничени, тази поправка може да има далечни последици.

Светлината на прожекторите пада върху настоящите заместник-председатели на Сметната палата Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева, които след разговори с президента Румен Радев изразиха опасения относно пригодността им за ролята на министър-председател, като подчертаха личната жертва, която нанасят подобни съображения техните семейства.

Партията ПП-ДБ твърди, че съществуващият метод за подбор на заместници е погрешен, особено в сценарии, при които председателят на Сметната палата влиза като действащ министър-председател и не може да номинира заместници. Тази ситуация, твърдят те, може да попречи на функционалността на Сметната палата, особено по време на продължителни политически кризи или удължени мандати на служебното правителство.

Това законодателно предложение се появява на фона на слухове за междупартийни и президентски дискусии, насочени към смяна на ръководството в Сметната палата, по-конкретно срещу нейния председател Рая Назарян. Този ход се разглежда като опит за освежаване на групата от потенциални служебни премиери. По време на скорошно политическо събитие, когато третият мандат беше върнат на ИТН, президентът Радев попита за предполагаемата среща, което веднага беше отречено от Тошко Йорданов, като посочи, че такава не е имало.

Предложената поправка от партия ПП-ДБ бележи ключов момент в политическия наратив на България, целящ да демократизира процеса на подбор на заместник-председател на Сметната палата. С участието на Народното събрание изменението се стреми да осигури по-прозрачен и приобщаващ подход при избора на ръководство в една от ключовите институции в страната, отразявайки по-широките демократични ценности, които България се стреми да поддържа.