Дамян Войновски ще е новият шеф на ДАИ

07 Авг 2024 13:15

Дамян Войновски заменя освободения в края на миналата седмица Борислав Муеров начело на Изпълнителна агенция "Автомобила администрация", по-известна със старото си име - ДАИ (Държавна автомобилна инспекция. Това стана ясно от думите на служебния транспортен министър Георги Гвоздейков пред bTV.

"Всеки човек на такава длъжност трябва да показва резултат. Не съм доволен от резултата, не е проблемът в техническите прегледи, това е натрупване от грешки, поведение и т.н., които са довели до моето решение. Изисквам много резултат на тема безопасност на движението, забелязал съм натрупани неща, които не водят до резултат. Казвам най-отговорно, че Дамян Войновски е професионалист и мисля, че ще се справи с проблемите", обясни Гвоздейков.Той коментира и причините за отстраняването на шефа на т.нар. Авиоотгряд 28 ген Златко Златев. "Имаше натрупване от административни нарушения и ген. Златев беше отстранен, защото беше установено, че е напуснал държавата без мое знание, без разписана командировка, което е грубо нарушение дори за дисциплинарно уволнение. Не го уволних дисциплинарно, защото имам това право и така реших да постъпя", посочи Гвоздейков.

Той каза още, че Златев си е позволявал да лети за частни авиокомпании, което е недопустимо. "Неговите задължения не включват генералният директор да лети на самолети и да извършва полети, той е администратор, който трябва да управлява процеси, да организира процеса на работа, отговаря за поведението на хората в отряда, за стратегията. Г-н Златев не е назначен като пилот, той командирова пилотите, назначени като такива", изтъкна транспортният министър. По думите му през годините ген. Златко Златев не е спирал да лети като пилот, въпреки че това не е записано в длъжностната му характеристика.

Според Георги Гвоздейков върнатият начело на Авиоотряда Тодор Коджейков има достатъчно административен опит там и е бил най-подготвеният човек за поста след отстраняването на Златев.

Запитан дали би останал на поста министър на транспорта и съобщенията Гвоздейков посочи, че не може да се ангажира с отговор на този въпрос преди да бъде избран премиер и да започнат разговорите за правителство, министри и т.н. "Оттук нататък партиите ще имат нужда от говорене, сплотяване, от коалиционни модели. Бих приел да работя в правителство, което има ясни цели - Европейски съюз, изцяло влизане в еврозоната и в Шенген. Нямам никакви болни амбиции да се занимавам оттук нататък с политика, бих се включил като експерт, но не на всяка цена, имам принципи, които не искам да нарушавам", изтъкна той.