Борисов поиска оставката на Калин Стоянов: Не може държавата да става заложник на един човек

20 Авг 2024 11:10
Борисов поиска оставката на Калин Стоянов: Не може държавата да става заложник на един човек Борисов поиска оставката на Калин Стоянов: Не може държавата да става заложник на един човек БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова вътрешния министър Калин Стоянов да бъде сменен.

"Не може държавата да става заложник на вътрешен министър, който и да е той", каза Борисов.

Повод за думите му са вчерашното поведение на Калин Стоянов, който вдигна юмрук пред президентската институция. Борисов го определи като "недопустимо". Това се случи по време на протеста на "Дондуков" 2 след срещата между кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева и държавният глава Румен Радев, който отказа да подпише указ за назначаване на новото служебно правителство заради Калин Стоянов."От това, което видях вчера и месец наблюдаваме, ние призовавахме за толерантна кампания, в която всяка партия да даде платформи. Това, което се избере, да има легитимност. Вчера видях недопустими действия. Вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството – недопустимо", каза Борисов.

А Томислав Дончев попита "от кога изборите зависят от вътрешния министър?"

Той припомни, че е защитавал Стоянов, когато със съпредседателя на "Продължаваме промяната" Крили Петков са правили "сглобката". Тогава са търсили професионално лице, отдалечено от всички.

"Не знам защо вчера той направи това. Съгласих се с Калин Стоянов, защото беше назначен в ГДБОП. Когато говорих със Стоянов, той ми каза, че иска да си служи в ГДБОП. Категорично от ГЕРБ настояваме Калин Стоянов да бъде освободен. Това не е вътрешен министър, равноотдалечен, който да прави избори", добави той.Според него Горица Грънчарова- Кожарева е постъпила прибързано.

"След като президентът върна за вътрешния министър, тя трябваше да подаде друго име. Не може държавата да стане заложник на вътрешен министър", каза Борисов.

Той призовава президента да намери формула и да отстрани Калин Стоянов.

"Да изберат приемлива фигура, за да може по най-бързия начин да отидем на избори. Президентът Радев, служебният премиер Главчев, не знам в каква позиция е Горица Кожарева, но тези, от които зависи, трябва да дръпнат назад червената линия. Да излъчат служебно правителство, защото мен ме притеснява, че се изместват изборите", подчерта той.

Според него в настоящата политическа обстановка не може да бъде избран омбудсман."Не взимам страна. Тези дни работехме върху безводието в страната. Градове влизат на режим. Водопроводът от Дунав не се строи. Мислите ли, че администрацията работи днес? Тя от четири години не работи. Хубаво е, че Европейската комисия през август почива, но след 30-и ще избираме еврокомисар. ГЕРБ не участва в ала-бала. Държавата е по-високо от нас и съм готов на всякакви компромиси", коментира още Бойко Борисов.

Според него Горица Кожарева "не може да изпълнява функциите" на служебен премиер, "след като тича при главния прокурор".

"С кой акъл замесват и главния прокурор", попита Борисов като повиши тон.