КРС проверява мобилното покритие в страната след множество жалби

22 Авг 2024 18:52

Комисията за регулиране на съобщенията започва преглед на съществуващата карта на покритието на мобилните предприятия в цялата страна, обяви председателят на държавния регулатор Иван Димитров.

Днес Димитров участва в приемна на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), организирана съвместно с Община Велико Търново и Общински съвет-Велико Търново, предаде БТА.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов участваха в публичната среща. Присъстваха и кметове на малки населени места, които поставиха въпроса за липса на комуникации по време на кризи, бедствия и аварии.КРС и кметовете на населени места се споразумяха за бъдещи съвместни срещи и лична комуникация по набелязаните проблеми и тяхното решаване в кратък срок.

Ще приемем всички сигнали от кметовете, всички поставени въпроси и в лична комуникация ще започнем реални действия, там където е възможно, обеща шефът на КРС Иван Димитров.

На свой ред кметът Даниел Панов (ГЕРБ) пое ангажимент, че като председател на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) ще внесе в парламента предложения за законодателни промени, които да облекчат гражданитеИван Димитров посочи, че проблем за хората са високите сметки, които получават при посещение в погранични райони и без да желаят, се включват към турски телеком. КРС често изпраща писма до регулатора в турската държава, но това все още не решава нищо по казуса.КРС и Комисията за защита на потребителите (КЗП) са поискали от трите основни мобилни оператора в България роумингът в пограничните райони да се разглежда по кратка процедура, а некоректно издадените сметки да се сторнират.

КРС и "Български пощи" имат намерение да оптимизират мрежата си от пощенски станции в страната, но това не може да стане без обсъждане с местната власт. Около 2000 са постъпилите жалби за 2023 г., повечето са от услугите на мобилните оператори, стана ясно още от гражданската приемна на КРС и Община Велико Търново.