Държавата може да поеме управлението на буферните паркинги по границите

09 Сеп 2024 18:51

Правителството обсъжда възможността държавата да поеме управлението на буферните паркинги за тирове по границите.

Премиерът Димитър Главчев създаде работна група, която да предложи трайно решение на проблема.Целта е да се предприемат и спешни мерки за облекчаване на трафика, максимално да се намали времето за изчакване, да се осигури равнопоставеност на товарните превозни средства и предвидимост в процеса на обработката им. Ще бъдат разгледани възможностите държавата изцяло да поеме управлението на буферните паркинги, които като прилежаща инфраструктура също са свързани с контрола на границата.Предвижда се до края на месеца работната група да предостави резултатите от дейността си и извършените проверки, които започнаха миналата седмица по разпореждане на министър-председателя. Данъчните провериха буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, разположени пред ГКПП "Лесово", "Капитан Андреево", "Русе" и "Видин". От страна на НАП нарушения не бяха установени. Предстои да станат ясни и резултатите от проверката на ДАНС, която също беше разпоредена от премиера.

Работната група ще следи и развитието на темата по линия на Комисията за защита на конкуренцията, която през март тази година се е самосезирала за нарушения на антитръстовото законодателство във връзка с управлението на буферния паркинг до ГКПП "Дунав мост".

Работната група ще бъде ръководена от вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и в нея участват министрите на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, на земеделието и храните Георги Тахов, изпълнителният директорите на Националната агенция за приходите Румен Спецов, на Агенция "Митници" Георги Димов и на Главна дирекция "Гранична полиция" към Министерството на вътрешните работи Антон Златанов, и д-р Светлозар Патарински - изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.