Маркет ЛИНКС: При избори сега ГЕРБ са първи, ДПС влиза в парламента и като две партии

28 Авг 2024 10:23

ГЕРБ-СДС води с над 7% пред ПП-ДБ при избори сега. На второ място е ДПС с 15.4%, но измерена като монолитна партия.

Това показват данните от социологическо проучване на агенция "Маркет ЛИНКС", финансирано и реализирано от бТВ и "Маркет ЛИНКС" между 14 - 23 август сред 1038 лица чрез пряко лично интервю и онлайн анкета. "Не е изключено ДПС да се яви на изборите като 2 партии - и двете биха имали място в следващото Народно събрание", коментира социологът Добромир Живков от агенцията.

При избори днес ГЕРБ-СДС биха получили 21.9% от гласовете на решилите да гласуват. "Продължаваме промяната - Демократична България" биха имали 14.3%. За "Възраждане" биха гласували 11.5% Следват БСП с 6.2%, ИТН с 3.2% и "Величие" 2%.

42% от гражданите са мобилизирани да гласуват на следващите избори, показва още изследването.

Други политически сили биха подкрепили 6.7% от решилите да гласуват. 16.3% още не са решили кого ще подкрепят. Почти толкова твърдо няма да гласуват. Не подкрепят никого 2.5 на сто. Проучването измерва и доверието в края на управлението на първия кабинет на Димитър Главчев – то е около 15%. „Предвид минималните промени в кабинета „Главчев 2“ съмнявам се, че ще има сериозен импулс на доверие от страна на гражданите. С такава подкрепа финишира и кабинетът „Денков“. Доста по-високо беше доверието в служебния кабинет на Гълъб Донев – около 26%“, уточни Живков.