Зафиров: Няма да участваме в предизборни залъгалки и капани

15 Сеп 2024 15:23

Имаме фундаментални различия с ГЕРБ по отношение на начина на управление, на функциониране на държавата, на икономическия модел. Приключихме с предизборните коалиции. Концентрирани сме изцяло в нашите послания и платформи. Всичко останало е провокация. Търсенето на следизборни съюзи е следващ етап, който не е на дневен ред в момента. Така Атанас Зафиров, и.ф. председател на БСП, коментира пред БНР думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вижда Столетницата като възможен бъдещ партньор в управлението на страната и по думите, на когото "прагматизмът в политиката трябва да надделее".

"Категорично казахме, че няма да участваме в предизборни залъгалки и капани. Но тази политическа криза и непрекъснати избори показват един много сериозен недъг в големите партии, които видимо владеят технологията за постигане на резултати, но когато трябва да се свърши другата работа – по съставяне на кабинет, се провалят. Основната причина това да се случва е партийното его. Затова казахме, че ако тръгнем към тези избори с някакви предварителни условия – кой с кого и как ще управлява, задължително ще стигнем пак до нови".

Проблемът в БСП е преодолян - на тези избори ще сме обединени и успешни, обясни още Зафиров в предаването "Неделя 150".

"Имаше опит за саботаж. Няколко човека си бяха въобразили, че партията им е бащиния. Разбира се, че не успяха. Регистрацията ни е факт. БСП участва в изборите в коалиционен формат с името "БСП – Обединена левица".Тази юридическа мелодрама си беше една буря в чаша вода. И на двете инстанции решението на съда беше ясно. Имаше едно надпреварване с времето, един опит БСП да бъде блокирана юридически, както и голямото ляво обединение да бъде унищожено в зародиш".

Зафиров смята още, че "ПП-ДБ трябва да са по-обрани в посланията, тъй като те са сред основните виновници партийната система да се намира в това състояние". Зафиров определи призива на съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за спешо приемане на необходимите антикорупционни закони, за да може страната ни да получи парите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като "предизборно говорене".

"Изненадвам се от късата памет на ПП-ДБ, защото те бяха в тази срамна сглобка доскоро и по време на тяхното управление не се взе нищо по ПВУ. Не разбирам дали се събуждат от дълбок сън, или говорят на своите избиратели".

В БСП от дълги години говорим, че на страната е нужно експретно правителство с ясен хоризонт, програма и подкрепа в НС, посочи още Атанас Зафиров.

"Следващи избори биха били тотален крах на парламентарната система такава, каквато я познаваме и рискуваме да се родят истински чудовища".