Държавна агенция "Архиви" пусна сайт за съветката окупация в България

09 Сеп 2024 18:56

По повод 9 септември Държавна агенция "Архиви" пусна новия си сайт "Съветската окупация в България (1944 - 1947 г.)", част от тематичната дигитална колекция "Архивите говорят". За това съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

В сайта са публикувани 1472 документа с 2670 изображения, като те са събрани са от 27 архива, а най-ценните се съхраняват в Централния държавен архив. Целта е чрез него да се запълни важна и съществена празнина в познанията на общество ни за близкото минало.

Публикуваните документи и изображения са разделени в седем тематични раздела:

Галерия
Поведението на съветските войски
Снабдяване
Съюзна контролна комисия
За "българо-съветската дружба"
Стопански отношения
Финансова издръжка
Отделно от това е направен и пълен списък на жертвите на Червената армия, като от "Архиви" обясняват, че той е извлечен от самите документи. Той дава възможност на техните роднини и съграждани да научат по-конкретно каква е била съдбата на тези хора, посочват от Агенцията.

Любопитно е, че в списъка с жертвите присъстват 120 души, като са посочени имента им и начина и причината за тяхната смърт. Едва около 25 от случаите са свръзани с директни убийства или загинали вследствие на бомба (има и един смъртен случай, който остава неизяснен), а всички останали са загинали, защото са блъснати или прегазени от руски камиони или коли.